У Польщі за запитом РФ затримали одного з лідерів УНА-УНСО Ігоря Мазура

доповнено

У Польщі за запитом Російської Федерації затримали українського політика, одного з лідерів УНА-УНСО, 46-річного ветерана АТО Ігоря Мазура “Тополю”.

Про це повідомив у фейсбуці колишній народний депутат, у минулому член УНА-УНСО Ігор Мосійчук.

“Щойно мені підтвердили, що на території Польщі, а саме в Варшаві за запитом РФ затримано учасника нашої національно-визвольної війни на Сході, відомого активіста Ігоря Мазура «Тополю»!” – написав Мосійчук.

Як уточнила громадська діячка Олена Терещенко, Мазура затримали о 8-й годині ранку суботи, 9 листопада.

“Сьогодні о восьмій ранку за запитом Росії через Інтерпол польськими прикордонниками затриманий герой декількох війн, наш друг Ігор Мазур (Тополя), який мав відвідати офіційний захід за запрошенням (!!!) польської сторони!” – написала Терещенко.

Вона також повідомила, що в понеділок, 11 листопада, у місті Холм має відбутися суд, і закликала дипломатів, ЗМІ та народних депутатів не допустити осудження та видачу Мазура Росії.

За уточненими даними, українця затримали на прикордонному пункті пропуску Дорогуськ.

Інші користувачі соцмереж, зокрема Назар Приходько, з посиланням на дружину Тополі та свої джерела у Польщі повідомляють, Мазур їхав на конференцію на запрошення віцемаршалка Сейму Польщі.

ОНОВЛЕНО
Як написав у фейсбуці дипломат Маркіян Лубківський після розмови з послом України в Республіці Польща Андрієм Дещицею, українські дипломати роблять усе можливе для звільнення Ігоря Мазура.

Зокрема, із затриманим уже зустрівся український консул.

“Тополю затримано за запитом Інтерполу і на вимогу прокуратури Російської Федерації за «злочини тероризму», вчинені, начебто, у Чечні.
Це не перший випадок затримання у Польщі українських громадян, але ще нікого наші західні сусіди не видали РФ. Треба боротися за Ігоря. І це робота, насамперед, двох міністерств України — закордонних і внутрішніх справ”, — зауважив Лубківський.

Питання екстрадиції Мазура в Росію буде вирішувати польська сторона, повідомив РБК-Україна консул України в Любліні Юрій Кучерявий.

За інформацією консульства, до 12 листопада суд в Польщі має обрати Мазуру запобіжний захід, після чого буде розглядатися питання про екстрадицію українця в РФ.

За даними Кучерявого, Мазур приїхав до Польщі на запрошення знайомих.

Як відомо, Ігор Мазур “Тополя” у 2014 році був керівником “Правого сектора” Київщини і начальником штабу 24-ї сотні Самооборони Майдану під час Революції Гідності.

З травня 2014 року — учасник бойових дій у зоні АТО.

З квітня 2015 року — офіцер Збройних сил України, командир роти, заступник начальника штабу розвідувального батальйону в секторі “М”.

Із листопада 2016 року після демобілізації став заступником голови партії УНА-УНСО і заступником головного командира УНСО.

Із червня 2017 року — голова громадської організації “Межимор’я”, що пропагує співпрацю держав Балто-Чорноморського регіону (Україна, Польща, Литва, Латвія, Естонія, Грузія).

У 1990-х роках УНСОвець Тополя воював на боці Грузії проти російських окупантів в Абхазії (командир українського “батальйону “Арго”).




Кавалер ордену “За мужність” ІІІ ступеня (2007, від президента Віктора Ющенка) та грузинського ордену Вахтанга Горгасалі ІІІ ступеня (1993, від президента Едуарда Шеварднадзе).
Має також медаль “За оборону Маріуполя»”від командуючого ОК “Південь” (2015).

Один з активних учасників акції “Україна без Кучми”. Був політв’язнем у “справі 9 березня 2011 року”.

Читайте також:
“У підтримці жертв російської агресії ми одностайні”: як у посольстві Польщі приймали колишніх політв’язнів РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна