Трибунал для агресора: суд у Гаазі погодився розглянути позов України проти РФ

 

Міжнародний суд ООН на відкритому судовому засіданні, яке проходить в Палаці миру в Гаазі, ухвалив рішення, що має юрисдикцію розглядати спір щодо Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Як повідомляє “Новинарня“, відповідне рішення оприлюднив у п’ятницю, 8 листопада, голова суду Абдулкави Юсуф Ахмед.

“Суд прийшов до висновку, що заперечення Російської Федерації щодо юрисдикції з конвенції про протидії фінансуванню тероризму не можуть бути визнані”, – заявив він.

Це рішення означає, що Міжнародний суд ООН може перейти до розгляду справи по суті.

Суд також наголосив, що Україною були дотримані всі процесуальні досудові процедури.

Також на розгляді – скарга про порушення Росією Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Очолює українську делегацію заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції, агент України у справі “Україна проти Російської Федерації” Олена Зеркаль.

Акцентуємо, що суд також відхилив аргументи РФ щодо скарги України про порушення Росією Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Йшлося про можливість застосування цієї конвенції щодо дискримінації кримських татар та українців у Криму.

Рішення ухвалене практично одноголосно, проти проголосував лише суддя від Росії Скотников.

Заступниця міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції, агент України у цій справі Лана Зеркаль після завершення судового засідання в Гаазі заявила, що це рішення означає те, що російській стороні доведеться вперше в історії відповідати за порушення прав людини і міжнародного права.

“Це велика перемога для України, але не тільки для нас. Це – перемога верховенства права. І це значить, що Росії доведеться відповідати”, – цитує Зеркаль “Європейська правда” .

Вона зазначила, що росіянам доведеться виправдовуватися перед міжнародним судом про те, як вони постачала зброю в Україну, в тому числі зенітного комплексу, яким збили літак рейсу МН17.

“Росія вперше в історії буде відповідати за порушення прав людини і міжнародного права. Вони будуть відповідати в суді по всім фактам і по всім нашим звинуваченням, включаючи МН17. І суд, і міжнародна спільнота матимете доступ до всіх матеріалів. Це також може мати вплив в майбутньому для створення трибуналу в рамках Ради безпеки ООН”, – додала вона.

Після 19:00 Зеркаль опублікувала у мережі резолютивну частину судового рішення.

Фото з ФБ Олени Зеркаль

Резолютивна частина рішення виглядає так:

Суд,

(1) Тринадцятьма голосами до трьох,

Відхиляє попереднє заперечення Російської Федерації щодо відсутності у Суду юрисдикції на підставі частини 1 Статті 24 Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму;

(2) Тринадцятьма голосами до трьох,

Постановляє про наявність юрисдикції на підставі частини 1 Статті 24 Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму;

(3) П’ятнадцятьма голосами до одного,

Відхиляє попереднє заперечення Російської Федерації щодо відсутності у Суду юрисдикції на підставі Статті 22 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації;

(4) Одноголосно,

Відхиляє попереднє заперечення Російської Федерації щодо неприйнятності Позову України в частині за Міжнародною конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації;

(5) П’ятнадцятьма голосами до одного,

Постановляє про наявність юрисдикції на підставі Статті 22 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації розглядати вимоги України за цією Конвенцією, а також про прийнятність Позову у частині цих вимог.

У МЗС повідомили, що наступним кроком очікується встановлення Судом ООН дедлайну для подання Російською Федерацією контрмеморандуму. Після наступних подань Суд проведе слухання по суті, на яких Україна зможе представити свою повну справу.

Напередодні, 3-7 червня відбулися слухання щодо попередніх заперечень Російської Федерації (юрисдикції) у справі про застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Про що справа
Україна 16 січня 2017 року подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації.

Звинувачення, висунуті Росії, включають:

  • надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням;
  • збиття літака “Малайзійських авіаліній” рейсу MH17;
  • обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська;
  • знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік Волновахи;
  • вибух під час мирного зібрання в Харкові;
  • дискримінацію щодо української та кримськотатарської громад;
  • заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу;
  • хвилі зникнень, вбивства, самовільні обшуки, затримання;
  • обмеження на викладання української й кримськотатарської мов.

Читайте також:
Чекання Гааги. Як притягнути росіян до криміналу за Донбас і Крим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.