“ДОВБО…Б” на рапорті ротного від штабу батальйону в ОС – це не резолюція, а підпис, – Бутусов

 

Юрій Бутусов
журналіст, головний редактор сайту “Цензор”

(FB)

Командир роти прибув на фронт і написав рапорт – продовжити термін передачі справ, у зв’язку з великим обсягом завдань, щоденними перевірками, великою протяжністю його зони відповідальності, перебуванням частини документації в ППД, заповненням приблизно 30 поточних журналів обліку, а також участю в бойових діях, оскільки противник регулярно обстрілює його позиції і полювання на російських кулеметників кілька відволікає від ведення документообіг.

Рапорт йому штаб батальйону повертає – на ньому напис “ДОВБОЙ#Б”. Лаконічно, без пояснень.

Наша армія і наша держава в цілому зберігають “совкову” психологію, і професійні відносини тут ускладнені, стандартів немає, правил немає, є вкраплення грамотних людей, відповідних повною мірою своїм посадам.

Занадто багато тих, хто робить кар’єру тільки по знайомству, занадто багато чого робиться не професійно, а тому що так простіше і так зручніше.

Реформи потрібні в Україні перш за все в соціальних відносинах, у побудові боєздатних колективів.

У бою перемагає групова динаміка, а в нас боєздатність армії вимірюється насамперед зарплатою, технікою і забезпеченням.

І тому замість того, щоб допомагати, щоб вчити, щоб разом розв’язувати проблеми підрозділів, замість того, щоб будувати колектив, злютований довірою і взаємною повагою, занадто багато дурнів деруться на посаду як на трибуну, щоб когось обхаяти і якось самоствердитися .

Забувають головне: що будь-яке рішення командира – це показник його авторитету і компетентності, це мірило, за яким люди визначають “справедливо-несправедливо” і “грамотно-неграмотно”.

Люди дивляться, і все відразу ясно, хто тут командує і хто тут головний.

І тому “ДОВБОЙ#Б” від командира батальйону на рапорті підлеглого – це не резолюція. Це підпис.

Читайте також:
“Коли наступаєш, є злість і радість”: ротний 24 омбр Ожаревський отримав орден за Шуми у 21 рік

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна