Революція Гідності перетворилася на контрреволюцію ненависті, – Сенцов

 

Кінорежисер, колишній в’язень Кремля Олег Сенцов у своєму виступі “Третя проблема” на Форумі єдності в Маріуполі зауважив, що Україна ослаблена всередині, тому що за п’ять років після Революції Гідності суспільство розколюють роз’єднаність і нетерпимість.

Новинарня” публікує тези виступу Сенцова, які законспектував “Укрінформ”.

Я добре пам’ятаю, як це було тоді (на Євромайдані – ред.), тієї зими, коли ми спілкувалися один з одним ввічливо, коректно, відкрито і чесно. Я пам’ятаю те світло й тепло, які були між людьми. Це все допомагало мені всі п’ять років. Я знав, заради чого я ризикував, я знав, заради чого сиджу. Я знав, для чого я це роблю. Це мені допомагало.

Приїхавши і побачивши поступово, що відбувається в нашому суспільстві, я виявив, на мій превеликий жаль, що ми все це втратили. Революція Гідності перетворилася на контрреволюцію ненависті, як би гірко це не звучало.

Ми дуже агресивні один до одного, ми дуже роздроблені, ми нетерпимі до будь-якої думки – своїх сусідів і близьких, у яких одна й та ж сама мета.

Ми трошки не сходимося в нашому розумінні майбутнього України – і ця людина є для нас ворогом. Це неправильно. Так не можна. Навіть маленька країна, яка єдина всередині, здатна перемогти зовнішнього агресора, який є у нас. Роздрібнена країна, що воює один з одним усередині, не здатна перемогти нікого. 

… Ми різні – і в цьому наша сила.

… Ми ніколи не станемо монолітним арабським народом, жодному лідеру не вдасться тут побудувати авторитарну державу, тому що ми різні. Це добре. Але ми маємо поважати один одного, людей, у яких інша думка, які бачать по-іншому майбутнє України, які такі ж, як ми, українці. Без поваги не буде нічого. 

… Що стосується мене особисто, то для мене ідентифікація своїх відбувається за одним простим запитанням: “Чий Крим?” І кожна людина буде для мене своєю, якщо вона на це запитання відповідає: “Крим – це Україна”.

Свій виступ Сенцов назвав “Третя проблема”. Дві інші – це Путін і російська агресія, а також корупція.

“Я про них знав, ще перебуваючи там (в ув’язненні – ред). Але лише повернувшись сюди, вже півтора місяця перебуваючи в Україні, серед українців, вдома, я побачив і третю проблему – і це ми самі”, – підкреслив Сенцов.

Читайте також:
“Ми відшукуємо цю країну, яка вислизає нам із рук”: промова Жадана на “Форумі видавців”

“Синьо-жовта банка як боротьба”. Промова Олега Сенцова на форумі YES

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна