Інвестиційний форум у Маріуполі на тлі розведення військ: що обіцяв президент

 

Сьогодні у Маріуполі на форумі “RE:THINK. Invest in Ukraine” президент України Володимир Зеленський говорив і про повернення тимчасово окупованих українських територій, звертався до інвесторів та обіцяв продовжувати співпрацю з Міжнародним валютним фондом.

Новинарня” акцентує, що форум відбувається в один день із засіданням Тристоронньої контактної групи в Мінську та дзеркальним розведенням військ у Золотому-4 на Луганщині, та наводить основні “миротворчі” та “гуманітарні” тези з виступу президента.

“Дипломатія завершить війну”

Завершення війни на Донбасі, за словами президента, можливе лише дипломатичним шляхом, а для цього Україна повинна мати сильну позицію та підтримку.

“Зробити це можливо лише дипломатичним шляхом. А для цього Україна повинна мати сильну позицію та підтримку. Бути державою, яку поважають та до якої дослухаються. Процвітати, бути незалежною та успішною… Адже мир в Україні – це запорука безпеки та стабільності у Європі та світі”, – цитує президента пресслужба ОП.

“Бізнес розправить крила”

Зеленський пригадав продуктивну та рішучу роботу нового складу Верховної Ради, який лише за два місяці ухвалив понад 40 законів, частину з яких бізнес і міжнародні партнери України очікували роками. Зокрема, це закон про концесії, який розблокує значні інвестиції в інфраструктуру України.

“Ми зменшуємо роль держави в економіці там, де вона не є ефективною. Приватизація, дерегуляція, “Держава у смартфоні” – всі ці ініціативи дадуть змогу бізнесу розправити крила та дихати на повні груди“, – сказав він.

“Сьогодні ми робимо все необхідне, щоб продовжувати співпрацю з Міжнародним валютним фондом та підтримувати економічне зростання”, – підкреслив Зеленський.

“Захист кожному інвестору”

Зеленський пригадав і земельну реформу, яка, втім, викликає дискурс в українському суспільстві. За словами президента, уряд подав законопроєкт щодо запровадження вільного ринку землі, що “дасть поштовх агропромисловому сектору, залученню інвестицій і сучасних технологій”.

“Ми продовжуємо євроінтеграцію та гармонізацію українського законодавства з європейським. Проведемо глибинну податкову реформу, яка почне діяти у 2021 році. Викорінимо неправомірний тиск на бізнес з боку правоохоронних органів. Я особисто обіцяю персональний захист кожному інвестору“, – підкреслив він.

Фото: пресслужба ОП

Зеленський переконаний, що “зараз країна стоїть на порозі економічного прориву” та зазначив, що Національний банк України знизив облікову ставку відразу на 1%, що свідчить про уповільнення інфляції та сприятиме здешевленню позикових коштів.

“Кейс України – поруч із Японією, Південною Кореєю, Сінгапуром”

Також Зеленський анонсував презентацію “інвестиційного меню” – низки знакових проектів-“магнітів”.

“Держава забезпечить їхню повну підтримку на рівні президента та прем’єр-міністра, захистить від корупції та надасть піар на державному рівні. Моя мета – щоб у світових підручниках поруч із кейсами Японії, Південної Кореї та Сінгапуру з’явилась Україна”.

Президент сказав, що Україна “стає стабільним та передбачуваним ринком” зі значними можливостями для розширення бізнесу.

Крім того, наша держава має сприятливі кліматичні умови, вигідне географічне розташування, невичерпний сільськогосподарський та індустріальний потенціал, а українці є працьовитими й талановитими.

“Все це – наші відповіді на одне питання: Why should you invest in Ukraine (з англ. “Навіщо вам інвестувати в Україну?” – “Н”.)?” – сказав він.

Зеленський вдався до метафор: зазначив, що Україна наразі “стоїть на роздоріжжі”, де “зневіра або знищить нашу державу, або зробить її сильною”.

Ми – Apple, що починає свій шлях у гаражі. Ленс Армстронг, якому поставили страшний діагноз. Але ми точно знаємо, що на зміну найтемнішій ночі неодмінно приходить дуже яскравий світанок”, – оптимістично заявив Зеленський.

“Ви точно чули про бізнесменів, які не повірили в Google або втратили можливість придбати WhatsApp за невелику суму. Україна – це країна можливостей. І сьогодні вони стукають у ваші двері. Але, як кажуть, оpportunity never knocks twice (з англ. “шанс ніколи не стукає двічі”, – Н.). Тому не проґавте можливості, будь ласка. “Не проспіть” Україну”, – закликав інвесторів президент.

“Суди лякають інвесторів не менше за вибухи”

Зеленський також заявив, зазначив, що “необхідним фундаментом для рівних правил гри” є подолання корупції та ефективна робота правоохоронних органів. Вкотре анонсував реформи силових та правоохоронних відомств, акцентував на потребі реформи судової системи.

“Корумповані суди лякають інвесторів не менше за вибухи та постріли. Усвідомлюючи це, ми нарешті запустили роботу Вищого антикорупційного суду, почали очищення Верховного Суду та всієї судової системи”, – повідомив президент.

Фото: пресслужба ОП

Також він нагадав, що під час кризи втрати платників податків у фінансовому секторі сягнули 15 млрд доларів США. З ринку було виведено близько 100 банків, зокрема Дельта Банк, Надра Банк, банк “Фінанси та кредит”, націоналізовано ПриватБанк.

“Хочу звернутися до всіх, хто поширює чутки, що хтось із команди президента чи нового уряду збирається повернути колишнім власникам їхні банки, – ні, це неправда”, – заявив Володимир Зеленський.

“Після відведення “Гради” долетять сюди!”

Відзначимо, що вранці, напередодні інвестиційного форуму, у Маріуполі вивісили два банери навпроти локацій форуму. На одному з них написано: “Мені 42-й рік, я ж не лох, я президент цієї країни!“, а на другому: “Після відведення “Гради”долетять сюди!”.

Акція стосувалася протесту щодо відведення військ у Золотому.

Як згодом з’ясували журналісти, одними з організаторів акції були бійці “Азову”, яким вдалося поспілкуватися з президентом, коли той покидав одну з локацій форуму.

Один з ветеранів сказав президенту, що побоюється повторення трагедії 2015 року, коли бойовики з “Градів” обстріляли мікрорайон “Східний” в Маріуполі. Також він запропонував провести зустріч на “всеукраїнському рівні”.

Хлопці, я за будь-яку зустріч ... Я готовий завжди до діалогу. Давайте вирішимо, знайдемо час”, – відповів Зеленський.

Президент запропонував ветеранам передати голові Донецької облдержадміністрації інформацію про дату такої зустрічі.

Як інформувала “Новинарня“, сьогодні на інвестиційному форумі у Маріуполі також уряд підписав меморандум із мобільними операторами для покриття 100% України інтернетом.

Читайте також:
“Прекрасно, прекрасно”: Зеленський прокоментував розведення військ біля Золотого. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна