Повернутися на деокупований Донбас готові 40% переселенців, – дослідження

 

40% вимушених переселенців готові повернутись на місце постійного проживання за гарантій безпеки та відновлення української влади на непідконтрольних територіях.

Про це йдеться у звіті за результатами дослідження “Затяжна тимчасовість: як живуть ВПО у місцях компактного проживання” від БФ “Право на захист”, передає “Укрінформ”.

“З усіх опитаних, більшість (38%) наразі не розглядає жодних варіантів переселення чи повернення. 27% розглядає тільки можливість повернення на місце постійного проживання. 19% націлені тільки на пошук окремого житла”, – йдеться у результатах дослідження.

Загалом, 40% мешканців місць компактного проживання розглядають можливість повернення на місце постійного проживання за певних умов.

“Переважно це гарантії безпеки (81%) та відновлення української влади (61%). Доволі помітну частку становить придатний для проживання стан житла (29%), доступ до працевлаштування (20%), забезпечення громадянських прав (16%) та доступ до медичного обслуговування (14%)”, – йдеться у звіті.

Також зазначається, що вимушені переселенці серед причин, через які вони не розглядають можливість повернення, назвали продовження бойових дій (51%) та загальну небезпеку на непідконтрольних територіях (49%).

“Доволі поширеними причинами є зруйноване житло (23%) та кращий рівень соціального забезпечення на контрольованих українським урядом територій (20%). кращий доступ до послуг (17%) і відсутність засобів до існування на тимчасово непідконтрольних українському уряду територій (15%)”, – зазначено у результатах дослідження.

Дослідження “Затяжна тимчасовість: як живуть ВПО у місцях компактного проживання” провели експерти БФ “Право на захист” на основі моніторингу та опитування переселенців, проведених у 41 МКП ВПО в Донецькій, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській. Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Харківській та Херсонській областях та у Києві.

Участь у дослідженні взяли 1528 переселенців – мешканців місць компактного проживання.

Теоретична похибка вибірки – 2,2%. похибка вибірки з врахуванням дизайн-ефекту – 3,3%.

Презентація результатів дослідження проходила в рамках проєкту “Адвокація, захист та правова допомога внутрішньо переміщеним особам”, що реалізується БФ “Право на захист” за підтримки Агентства ООН у справах біженців (UNHCR).

Проєкт спрямований на моніторинг порушення прав та надання прямої юридичної допомоги внутрішньо переміщеним особам, а також іншим групам населення, які постраждали внаслідок конфлікту, посилення потенціалу державних органів та громадянського сектора та зміцнення законодавчої та нормативної бази.

Читайте також:
Переселенець відсудив у РФ понад 1 млн грн за агресію на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна