Рябошапка направив у Раду подання на нардепа Дубневича

 

Генпрокурор України Руслан Рябошапка направив до Верховної Ради подання щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України IX скликання Ярослава Дубневича.

“Досудове розслідування Національного антикорупційного бюро України за процесуального керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури зібрало достатньо доказів для повідомлення народному депутату про підозру у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). За версією слідства, ці діяння спричинили збитки у розмірі 93 млн 277 тис. грн”, – повідомляє пресслужба Генпрокуратури у четвер, 17 жовтня.

Так, йдеться в повідомленні, слідство зібрало достатньо доказів, що дають підстави підозрювати, що, будучи народним депутатом VIII скликання і перебуваючи на посаді голови Комітету ВР з питань транспорту, він був обізнаний про фінансовий стан ВАТ “Укрзалізниця”, його потреби при проведенні держзакупівель, “а також мав вплив на засновників та посадових осіб ПАТ, яке є єдиним виробником стрілочних переводів, башмакоскидачів, пристроїв зрівнювальних, рамних рейок, хрестовин, контррейкових рейок та комплектів роздільного скріплення”.

“Докази свідчать про те, що вказана особа зі спільниками вивчила та проаналізувала попит і ціни на ринку стрілочних переводів та прийняла рішення заволодіти коштами філії “Центр забезпечення виробництва” ПАТ “Укрзалізниця”, – розповіли у відомстві.

Зокрема, слідство вважає, що кошти отримали контрольовані нардепом та його спільниками юрособи через погоджене завищення ціни під час реалізації стрілочної продукції на адресу філії, при цьому парламентар неодноразово використовував своє службове становище в інтересах пов’язаних із ним осіб. У подальшому грошові кошти були використані спільниками на власний розсуд.

У відомстві нагадали, що відповідно до ст. 480, п. 2 ч.1 ст. 481 Кримінального процесуального кодексу України, письмове повідомлення народному депутату України про підозру здійснює генеральний прокурор.

“Згідно із законом притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України, його затримання або обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашнього арештну не може бути здійснено без згоди Верховної Ради України. Отже, генеральний прокурор просить Верховну Раду України дати дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності вищезгаданого народного депутата України”, – йдеться в повідомленні.

Водночас в оприлюдненій інформації не зазначено ім’я згаданого народного депутата, проте, як стало відомо агентству “Інтерфакс-Україна”, йдеться про нардепа Ярослава Дубневича (входить до депутатської групи “За майбутнє”).

Читайте також:
Посадовців “Укрзалізниці” схопили на хабарі у ₴200 тисяч

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.