Помер один із творців Міністерства оборони України, генерал Володимир Мулява

 

У Києві на 83-му році життя помер український військовий, вчений, народний депутат України другого скликання Володимир Мулява.

Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на Спілку офіцерів України.

Мулява входив у сформовану у вересні 1991 року першим міністром оборони України Костянтином Морозовим групу зі створення Міністерства оборони України.

У послужному списку генерала Муляви є організація першої конференції “Внутрішня і зовнішня безпека України: Концепція української армії та пошуки шляхів її відродження” (2-3 лютого 1991).

Він був головою організаційного комітету з підготовки, скликання та проведення 1-го з’їзду офіцерів України, конференції “Шляхи виходу України з економічної кризи”.

Розробив концепцію створення української армії шляхом мирної трансформації та реформування військ, дислокованих в Україні, в Збройні сили України, яка була оприлюднена 14 лютого 1988 року.

Також був автором концепції створення соціально-психологічної служби для військовослужбовців.

У 1991-1993 роках Мулява обіймав посаду начальника соціально-психологічного управління (потім – соціально-психологічної служби Міністерства оборони України.

У 1991 році йому присвоїли звання полковника, а в 1992-му – генерал-майора Збройних сил України.

Протягом 1990-91 років Володимир Мулява був заступником голови секретаріату Народного руху України, згодом – і ради колегії НРУ.

Був депутатом Верховної Ради другого скликання (1994-98 рр.), де брав активну участь в ухваленні Конституції України.

У 1992 році голова НРУ В’ячеслав Чорновіл запропонував обрати Муляву гетьманом Українського козацтва, а після обрання вручив йому гетьманську булаву. У 1998 році Мулява став почесним гетьманом.

Читайте також:
Помер письменник, засновник видання “ЛітАкцент” Володимир Панченко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна