Рада ухвалила закон про позбавлення депутатів виплат за прогули

 

Верховна Рада у середу, 16 жовтня, ухвалила закон про позбавлення народних депутатів права на  виплати, якщо вони без поважної причини не голосуватимуть на пленарних засіданнях або пропускатимуть засідання комітетів.

Як передає “Новинарня“, відповідний законопроект у другому читанні та в цілому підтримали 265 народних обранців на засіданні парламенту.

Документ передбачає, що коли нардеп протягом календарного місяця упродовж однієї чергової сесії Верховної Ради без поважних причин не бере особистої участі у більш як 30 відсотках голосувань при ухваленні рішень на пленарних засіданнях ВР або у більш як 50 відсотках засідань комітету, до складу якого його обрано, такому народному депутату не відшкодовуються витрати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, за відповідний календарний місяць, пише “Українська правда”.

Розпорядження про припинення виплат видає голова Верховної Ради за рішенням комітету з питань депутатської етики.

Ухвалений закон не враховує процедуру письмової реєстрації депутатів на пленарних засіданнях. У ньому йдеться про те, що перед відкриттям кожного пленарного засідання у залі засідань Верховної Ради народний депутат реєструється за допомогою електронної системи шляхом натискання кнопки “за”. Якщо ж він цього не зробив, але протягом пленарного засідання брав участь у голосуваннях, він вважається таким, який зареєструвався за допомогою електронної системи.

Підставою для нарахування нардепу заробітної плати є дані його участі у не менш як 70 відсотках голосувань Верховної Ради на кожному пленарному засіданні.

Облік участі народного депутата у голосуванні при прийнятті рішень Верховної Ради здійснюється за допомогою електронної системи, а дані такого обліку (у відсотках) оприлюднюються за кожний день пленарних засідань на офіційному вебсайті парламенту та на особистій сторінці народного депутата, розміщеній на цьому ж ресурсі.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 1 числа місяця, наступного за місяцем його опублікування.

Читайте також:
Рада візьметься за держбюджет 18 жовтня, – Разумков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна