У Вінниці суд арештував добровольця, якому в США загрожує страта

 

Вінницький апеляційний суд арештував на два місяці громадянина США Крейга Ленга, який у 2015 році приїхав в Україну воювати проти Росії на Донбасі.

Про це у вівторок, 8 жовтня, повідомляє “Радіо Свобода”.

США вимагають екстрадиції Ленга, якого підозрюють у подвійному вбивстві.

За рішенням суду попередньої інстанції, американець перебував під домашнім арештом. Апеляційний суд скасував це рішення, ухваливши помістити Ленга під варту. Суддя наголосив, що рішення не може бути оскаржене в касаційній інстанції.

Адвокат Ленга Дмитро Моргун заявляє, що Україна не повинна видавати Ленга владі США, адже там йому може загрожувати страта.

Крейг Ленг — ексвійськовий армії США, ветеран бойових дій у Іраку і Афганістані.

В Україну вперше приїхав у 2015 році та приєднався до “Правого сектору”, у складі якого провоював понад рік. Коли з’явилася можливість, Ленг разом із бійцями “Грузинського легіону” підписав контракт із ЗСУ та служив на передовій в районі Світлодарської дуги, але за кілька місяців припинив службу в ЗСУ.

У вересні 2019 року українська прокуратура клопотала про арешт Ленга для можливої подальшої екстрадиції до США, але суд помістив американця під домашній арешт. В українській прокуратурі заявили, що вже мають запит від правоохоронних органів США про екстрадицію. Виявилося, що Ленг оголошений у міжнародний розшук.

У США Ленга підозрюють у тому, що він разом із поплічником убив подружжя. За даними слідчих, чоловіки розмістили оголошення про продаж зброї. У квітні 2018-го на пропозицію відгукнулася літня пара. Зустрітися домовилися в невеликому містечку у Флориді. Після прибуття подружжя в домовлене місце Ленг із товаришем, за версією слідства, застрелили покупців. Слідчі вважають, що вбивство скоєне з метою крадіжки — у загиблих було $3 тис.

З даними ФБР, ці гроші були потрібні підозрюваним, щоб оплатити поїздку до Венесуели, де вони планували долучитися до бойових дій проти уряду країни.

За словами адвоката Ленга, його клієнт відкидає інкриміновані йому обвинувачення.

Читайте також:
У Росії на 2 роки посадили “правосека” Терновського – за акції на території України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна