“Захищати тільки тих, хто щось утратив на війні”. У “Слузі народу” хочуть скасувати пільги для ветеранів-контрактників

 

У фракції “Слуга народу” хочуть обмежити або скасувати пільги та соціальні виплати учасникам бойових дій, якщо вони служили за контрактом.

Про це заявила голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, народний депутат від партії “Слуга народу” Галина Третьякова в інтерв’ю агенції МОУ “АрміяInform“.

“Ми за аудит держави в цілому, зокрема пільг та соціальних виплат, які нині надають військовослужбовцям. Слід передивитися і перелік пільговиків. Якщо це був контракт, і людина свідомо йшла на отримання високого грошового забезпечення, продавала свою найману силу для того, щоб захищати країну, – це був його вибір і тільки так”, – заявила Третьякова.

“Європейська практика обережно використовує пільговий механізм, тоді як ми призначаємо пожиттєве утримання і реальних пільговиків, і так званих. Маю на увазі тих, хто перебував на війні два-три дні й навіть не був «на нулі», проте теж має статус УБД і вимагає відповідного соцзахисту на рівні з тим, хто воював”, – додала депутатка.

За її словами, необхідно відмовитися від радянських підходів, коли блага розписували на папері й не надавали де-факто в повному обсязі.

“Роздаючи пільги без обмежень, ми збираємо і тиснемо податками на тих, хто нині працює. Тим самим стримуємо економічний розвиток держави. Інтереси суспільства щодо економічного розвитку мають переважати. Ми не хочемо жити весь час в епосі тотальної бідності і не зростати”, – зазначила голова комітету.

“Зрозумійте, ми не захистимо всіх. Людина свідомо йде на військову службу не для того, наприклад, щоб отримати житло. Маємо змінити конструкт. Те, що є нині – радянське, яке треба змінити на європейське цивілізоване. Повторюю: захищати слід тільки тих, хто щось утратив на війні“, – наголосила Третьякова.

“У Хорватії, США, Великій Британії, які мають свій миротворчий контингент і входять до НАТО, статусу громадянина, який указує на його участь у військових діях, як такого не існує. Основними критеріями громадян, які мають право на одержання державної допомоги, є інваліди війни й особи, що втратили працездатність, а також члени їхніх сімей”, – сказала також депутатка від “СН”.

Третьякова Галина Миколаївна – громадська діячка, політик і фінансовий експерт, народний депутат України за списком партії “Слуга народу” (№54), голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Засновниця громадської організації “Інститут громадянських свобод”, експерт у “Реанімаційному пакеті реформ”.
Третьякова у різний час входила до складу громадських рад при міністерствах (МОЗ, Міністерство соціальної політики, Міністерство фінансів та Міністерство доходів і зборів України). Була членом правління Пенсійного фонду України, головою громадської ради при Пенсійному фонді України, головою правління страхової компанії “АСКА”.

Читайте також:
Соціологи назвали шість найпопулярніших пільг серед українських ветеранів

Рада збільшила штрафи за відмову у перевезенні пільговиків майже у 19 разів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна