Київський митець “штампував” металеві свастики: СБУ підозрює, що він плюндрував пам’ятники жертвам Голокосту

 

У Службі безпеки України кажуть, що встановили вандала, який осквернив пам’ятний знак жертвам Голокосту у Голованівську Кіровоградської області.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в п’ятницю, 4 жовтня, інформує пресцентр СБУ.

“Зловмисник наніс фарбою зображення нацистської свастики та антисемітські написи на меморіальному комплексі, спорудженому на місці страти нацистами понад дев’ятсот євреїв у часи Другої світової війни”, – кажуть в СБ.

У ході слідчих дій встановлено, що один із представників мистецьких кіл Києва є фанатичним прихильником свастик та рун, які використовувались нацистами.

У самому центрі Києва за високим парканом знаходиться декілька приватних будівель зловмисника, на території яких він виготовляв з металу різноманітні нацистські та язичницькі символи.

“Такою символікою киянин прикрашав своє помешкання, зовнішній фасад і паркан присадибної ділянки, дитячу кімнату та хатні речі. Під час санкціонованих обшуків за місцем проживання фігуранта правоохоронцями виявлено низку доказів, які свідчать про цілеспрямовану підготовку даною особою до вчинення актів вандалізму щодо єврейських культурних об’єктів”, – інформують речники української спецслужби.

Фото: пресцентр СБ

Знайдено майже тридцять металевих свастик, виготовлені зловмисником у власній майстерні, карти Кіровоградської і Миколаївської областей та відповідні записи із відмітками об’єктів для вчинення актів вандалізму, аерозольні фарби сірого та чорного кольорів, які повністю збігаються із тими, якими сплюндровано місце єврейського поховання.

Фото: пресцентр СБ

Також правоохоронцями вилучено жорсткі диски та паперові матеріали із антисемітським змістом, електропилка, якою вирізьблювались свастики на пам’ятних знаках. Всі предмети направлено на експертизу.

У межах відкритого кримінального провадження зловмиснику повідомлено про підозру у вчинені злочинів, передбачених ч. 1 ст. 161 (умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності) та ч. 3 ст. 297 (наруга над могилою, іншим місцем поховання) Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії зі встановлення причетності особи до низки актів вандалізму щодо пам’ятних знаків жертвам Голокосту, вчинених нещодавно в Миколаївській області.

Як інформувала “Новинарня“, в Умані під час Рош-га-Шана комунальник вимагав хабар з іноземця. СБУ затримала.

Читайте також:
Фарба та свастика: у Києві знову спаплюжили пам’ятник воїнам АТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна