ЄС оприлюднив візові правила для мешканців ОРДЛО

 

Євросоюз оприлюднив правила подання документів на оформлення Шенгенських віз для жителів непідконтрольних уряду районів Донецької та Луганської областей України, а також інструкції щодо поводження з заявками власників російських паспортів, які проживають на цих територіях та отримали російські документи після російського указу від 24 квітня.

Як повідомляє “Новинарня“, відповідна інформація міститься на сайті Єврокомісії, передає “Укрінформ”.

“В тому, що стосується територіальної компетенції консульств: відповідно до Візового кодексу ЄС, як правило, шукачі Шенгенських віз, які легально проживають на тих територіях Донецької та Луганської областей, що знаходяться поза контролем уряду, мають подавати заявки на візу в консульських установах країн-членів (ЄС) в Україні, незалежно від того, які вони мають документи на подорож”, – йдеться у повідомленні.

В інформації також уточняється, що відповідно до Візового кодексу ЄС, країни-члени, що входять до Шенгенської зони, мають надати чітку та всеохоплюючу інформацію про те, як і де подавалися документи на візу.

Консульські установи країн-членів (ЄС) в Російській Федерації і в Україні (а також їхні візові центри), мають чітко проінформувати, що жителі непідконтрольних уряду територій Донецької та Луганської областей України мають подавати документи на оформлення візи в консульські установи відповідних країн-членів Шенгенської зони в Україні. Вони повинні також пояснити, що громадяни України, які мають біометричні паспорти, не мають необхідності оформлювати візу для подорожей Шенгенською зоною.

Нові правила ЄС також встановлюють критерії, які мають допомогти консульським установам країн-членів ЄС ідентифікувати російські паспорти, які були видані мешканцям непідконтрольних уряду територій Донецької та Луганської областей України після указу президента РФ від 24 квітня. Ці консульські установи можуть, в рамках власної компетенції, формувати базис для імплементації країнами-членами політики невизнання.

Як зазначається в повідомленні, відповідні інструкції були розіслані цього тижня Єврокомісією та Європейською службою зовнішніх дій у всі країни-члени ЄС, а також у ті країни, які не входять до Шенгенської зони. Ці інструкції ґрунтуються на висновках Європейської Ради від 20 червня 2019 року, якій доручалося надати інструкції щодо ідентифікації та невизнання паспортів, виданих за наслідками ухвалення російського президентського указу від 24 квітня поточного року.

Інструкції допомагатимуть консульським установам ЄС встановлювати фактичне місце проживання власників російських паспортів, як і деталі, яким чином обробляти подання на візу від жителів непідконтрольних уряду районів Донецької та Луганської областей України, які мають російські паспорти.

Ці інструкції мають забезпечити, що правила ЄС щодо Шенгенських віз коректно та змістовно застосовуються в Російській Федерації та в Україні, враховуючи також ту обставину, що громадяни України мають можливість отримати українські біометричні паспорти та подорожувати до ЄС без віз.

Як інформувала “Новинарня“, Німеччина не видає візи жителям ОРДЛО із паспортами РФ.

Читайте також:
ФСБ влаштувала додаткові перевірки для паспортизації мешканців ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна