Чеченці десантувалися на острів у Норвегії, – ЗМІ

 

Російські спецпризначенці, яких раніше виявили в Норвегії, й раніше перебували на території сусідньої країни, ба більше – навіть викладали в соцмережу відповідні фото.

Як повідомляє “Новинарня” , про це в середу, 2 жовтня, пише “Новая газета” у своєму матеріалі-розслідуванні “По роботі їздили”.

Минулого тижня інтернет-газета AldriMer, яка спеціалізується на військовій тематиці, з посиланням на чотири джерела в трьох країнах повідомила про виявлення російських спецпідрозділів на Шпіцбергені. Крім того, видання стверджує, що в рамках спецоперації військові, переодягнені в цивільний одяг, висаджувалися і на материкову Норвегію для проведення розвідки.

Читайте також:
Російських спецпризначенців помітили в Норвегії, – ЗМІ

Журналісти стверджують, що дані достовірні і документально підтверджені не тільки національною контррозвідкою, а й силами розвідки США.

Зокрема, в історії фігурують фотознімки, отримані з американських літаків-розвідників. На знімках, які описує, але не публікує газета, нібито зображені російські військові, які перебувають на узбережжі архіпелагу. На підтвердження своєї версії про роботу російських спецслужб газета також посилається на високопоставлене джерело в розвідці однієї з держав-союзників Норвегії.

Цей іноземний фахівець, якого цитує AldriMer, також стверджує, що до операції були залучені наймані воєнізовані формування, які “добре відомі НАТО через події в Криму”.

Згідно з повідомленнями розвідки союзників, російська десантна група може співпрацювати з найманими воєнізованими формуваннями на півночі.

Посольство Росії в Осло назвало грубою провокацією статтю інтернет-видання.

Однак співробітники чеченського спецназу самі викладали в соцмережі фото, з датами, геолокаціями. А з коментарів цих випливає, що “Летючий загін Кадирова”, як називають себе бійці цього формування, працює в Арктиці, зокрема, і в норвезькій її частині з 2016 року.

Так, 2 березня минулого року користувач Інстаграму під ніком bes_600 публікує груповий знімок чоловіків у військовій формі на тлі грозненського аеропорту. У коментарях автор вказує: “Лихий 16 рік. На Арктику вилітали”.

На питання про відсутнього товариша є відповідь: “Вони в Норвегію їздили тоді. По роботі їздили”.

На іншому фото той же користувач відображений на тлі атомохода “Радянський союз” з чоловіком старшого віку в цивільному одязі, коментар автора до цього фото такий: “Джихад”.

У соцмережах можна знайти спільні фото і відео, на яких bes_600 відображений разом з користувачем akhaev_07_95 . 9 лютого того ж року akhaev_07_95 публікує селфі на тлі засніженого аеропорту, за спиною чоловіка – авіазаправник з написом “Svalbard lufthavn” – “аеропорт Шпіцбергена”.

Геотеги на фото відповідний – “Spitsbergen”. Чоловік зображений в уніформі з нашивкою парашутного центру DZ Grozny і інший – з написаним російською словом “Лютий” (ймовірно, це позивний).

Бійці Росгвардії – а згаданий чеченський спецназ входить в її структури – не можуть відвідувати країни НАТО в туристичних цілях, заборона не діє тільки у випадках, якщо поїздка здійснюється за вказівкою керівництва.

Тим часом на іншому фото того ж користувача akhaev_07_95, датованому 20 січня, чоловік зображений в обмундируванні і з автоматичною зброєю в руках. Геотеги – Longyerbyen – місто Лонг’їр, столиця норвезької частини Шпіцбергена. За спиною бійця – прапор того ж парашутного центру.

У чеченському сегменті мережі можна знайти й інші знімки з норвезької геолокації. На Шпіцбергені бійці бували неодноразово і зі зброєю в руках. Й не приховують цього.

Шпіцберген — норвезький архіпелаг, розташований у Північному Льодовитому океані на відстані 1300 км від Північного полюса.

Єдиний населений острів архіпелагу — Шпіцберген, який налічує 3400 мешканців (із них 1500 норвежців), які мешкають переважно у адміністративному центрі норвезької провінції Свальбард — Лонг’їрі. Більшість працює в зимовий час на вугільних шахтах компанії “Det Store Norske” за річним контрактом. Частина населення мешкає тут уже багато років. Також працює група вчених, що займається дослідженням озонової діри і місцевої флори і фауни.

Норвезький суверенітет над більшою частиною архіпелагу встановлений за міжнародним договором (“Шпіцбергенський трактат”) 1920 року.

Як інформувала “Новинарня“, у Норвегії затонуло російське риболовецьке судно, яке горіло за день до того.

Читайте також:
Дії Росії показують, що нова війна в Європі можлива, – МО Норвегії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна