У Швейцарії відбулася масова демонстрація проти 5G-зв’язку

 

У Берні відбулася акція протесту проти впровадження стандарту мобільного широкосмугового зв’язку п’ятого покоління та, за словами активістів, “примусового опромінення”, якому вони можуть піддатися через 5G.

У демонстрації під гаслом “Стоп 5G” в суботу, 21 вересня, взяли участь кілька тисяч осіб. Деякі з них називали впровадження п’ятого покоління мобільного зв’язку у Швейцарії “злочином проти прав людини”, повідомляє DW.

“Той факт, що сьогодні на вулиці вийшло стільки людей, – це потужний сигнал проти неконтрольованого впровадження мереж 5G”, – написала в комюніке мітингу одна з його організаторів Тамлін Шибер Ульман.

Противники 5G вважають, що ця мобільна технологія може серйозно вплинути на здоров’я населення і навколишнє середовище. Вони роблять акцент на тому, що ризики, які несе 5G, поки невідомі, і намагаються зібрати 100 тисяч підписів, щоб провести у Швейцарії референдум на мораторій нової технології до їх з’ясування. Крім того, активісти вимагають прискорити розвиток нешкідливого оптоволоконного зв’язку.

Як відомо, в лютому 2019 року Швейцарія надала частоти 5G трьом великим операторам. На початку липня по країні почали працювати 334 веж із частотами 5G.

Наразі проводиться декілька досліджень впливу нової технології на здоров’я людини. Всесвітня організація охорони здоров’я почала “оцінку ризику для здоров’я від впливу радіочастотних полів”.

Читайте також:
В Україні запустили зв’язок 4G

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна