За житло для АТОВПО: ветерани війни з числа переселенців проводять безстрокову акцію на Банковій

 

Учасники бойових дій на сході України, які водночас є вимушено переміщеними особами (скорочено — АТОВПО), тобто виїхали з окупованих районів Луганської та Донецької області, проводять акцію протесту під офісом президента.

Уранці 12 вересня пікетувальники почали на Банковій акцію, яку оголосили безстроковою — “до вирішення питання по суті”. На ґанку ОП, біля головного входу, ВПО-бійці розбили два намети. Там близько десятка учасників провели ніч і залишаються у п’ятницю, 13 вересня.

Про це розповів “Новинарні” один із протестувальників АТОВПО Микола Греков – учасник бойових дій, ветеран батальйону “Айдар” і 10-ї гірськ0-штурмової бригади, старший лейтенант запасу ЗСУ, формально – досі мер міста Олександрівськ (окупована територія Луганської області).

Єдина вимога пікетувальників — фінансування в повному обсязі постанови Кабміну про забезпечення житлом ветеранів АТО, чиї домівки залишилися на нинішній території ОРДЛО.

Ідеться про ухвалену у квітні 2018 року постанову Кабінету Міністрів №280, що регулює питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

Впродовж останніх двох років на житло для таких ветеранів та чинних учасників бойових дій держава виділяла по 25 мільйонів гривень. У 2018-му цього вистачило на квартири для 54 бійців.

А загалом житла потребують, за даними самих ВПО-бійців, близько 10 тисяч осіб.

Для того, щоб наступного року житло отримали ті 1736 осіб АТОВПО, які перебувають у черзі безпосередньо станом на вересень 2019 року, на 2020 рік у бюджеті України на ці потреби має бути передбачено понад 1,8 млрд грн.
Виплати ж на рівні попередніх років, тобто у розмірі 25 млн грн, дозволять забезпечити житлом лише приблизно 20 родин. Такими темпами всіх, хто цього потребує, буде забезпечено житлом приблизно за 175 років.

Як написав у “Фейсбуці” один з учасників акції, В’ячеслав Серпокрилов, під час початку їхнього заходу президент Володимир Зеленський зустрічався зі звільненими з російського полону моряками.

“Добра новина, вітаємо! Тепер чекаємо на зустріч президента з представниками АТОВПО”, – зауважив Серпокрилов.

Водночас від імені всіх мітингувальників він висловив здивування, що “жоден “народний слуга” не знайшов часу” прийти й поспілкуватися з ними.

12 вересня у Міністерстві соціальної політики відбулося третє засідання робочої групи щодо забезпечення житлом вимушених переселенців — ветеранів АТО й ООС.

Як зазначили його учасники з числа ВПО-бійців, Міністерство соцполітики подало в Мінфін бюджетний запит щодо забезпечення в бюджеті на 2020 рік фінансування постанови №280 у повному обсязі. Але представник Мінфіну підтвердила тільки внесення в проєкт Держбюджету-2020 уже згаданих 25 мільйонів.

Тож вимушено “бездомні” учасники бойових дій сподіваються на зустріч із президентом до внесення проєкту бюджету на розгляд Верховної Ради, запланованого на наступний тиждень.

Також вони закликають усіх колег по нещастю та просто небайдужих людей прийти на Банкову і підтримати їхню акцію.

“Учора (12 вересня) ми провели зустріч із новим міністром соціальної політики, сьогодні маємо зустрітися із заступником міністра фінансів. При цьому ми вимагаємо зустрічі з президентом Зеленським”, – заявив Микола Греков.

За словами Грекова, АТОВПО обурені тим, що їх ігнорує новий міністр у справах ветеранів та внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда. Вона йшла на контакт ще коли була заступником міністра, але тепер не відповідає на запити про зустріч.

“Це парадокс, адже ми подвійні “клієнти” новоствореного міністерства – і ветерани, і ВПО”, – зауважує Микола Греков.

Читайте також:
2018: уряд виділив ще 300 млн. на житло для інвалідів АТО та родин загиблих

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна