США надають $400 тис на реставрацію корпусу Києво-Могилянської академії

 

Грант Посольського фонду США допоможе відреставрувати Староакадемічний корпус Могилянської академії, де міститься однокупольна Церква Благовіщення.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в середу, 4 вересня, інформує посольство США в Україні у Facebook.

Ще 31 серпня Тимчасовий повірений у справах США Вільям Тейлор передав грант Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини президенту Національного університету Києво-Могилянська академія Андрію Мелешевичу.

Внесок США у розмірі $400 тис допоможе відреставрувати Староакадемічний корпус Могилянської академії, де міститься однокупольна Церква Благовіщення.

У дипломатичному відомстві переконані: проект відновить знамениту пам’ятку української архітектури, спорудження якої замовив гетьман Іван Мазепа у 1703 році.

Староакадемічний корпус – це єдина в Україні академічна зала, яка понад 300 років безперервно використовувалася з освітньою й культурною метою.

“Ми з гордістю підтримуємо оновлення Староакадемічного корпусу і сподіваємось разом із Києво-Могилянською академією реставрувати цю чудову будівлю, щоб усі українці могли нею насолоджуватись. Я дуже радий, що Сполучені Штати можуть підтримати Україну у справі збереження цієї історичної пам’ятки. Я збираюся стежити за ходом реставрації і приєднатись до тих багатьох відвідувачів, які прийдуть помилуватися цією дивовижною архітектурною спорудою”, – сказав Тейлор.

Мелешевич подякував Тейлору та американському народу за важливу підтримку у відновленні пам’ятки.

Староакадемічний корпус є частиною історико-архітектурного ансамблю Києво-Могилянської академії, яка впродовж століть була головним вищим навчальним закладом України.

Серед відомих випускників Києво-Могилянської академії, які навчалися в Староакадемічному корпусі, є філософ Григорій Сковорода, архітектор Іван Григорович-Барський та композитор Артемій Ведель. Сучасний Національний університет Києво-Могилянська академія, що був відновлений у 1992 році на місці старої Академії, є одним із найпрестижніших українських університетів.

Посольський фонд США зі збереження культурної спадщини надає гранти на збереження історичних пам’яток, культурних об’єктів та форм традиційного вираження у країнах, що розвиваються, по всьому світу.

З 2001 року програма витратила $74 млн на понад 1000 проектів у більш ніж 125 країнах. Сюди входить і $1,3 млн на підтримку 15 проектів в Україні.

Реставрація корпусу Києво-Могилянської академії – це вже 15 проект, спрямований на збереження культурної спадщини в Україні.

Як інформувала “Новинарня“, Німеччина надає €1 млн для постраждалих від війни на Донбасі.

Читайте також:
Британія надає 9 млн фунтів стерлінгів для українських незалежних ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна