“Слуга народу” допрацює законопроєкт про продаж SIM-карт за паспортами

 

Депутати від партії “Слуга народу” подали у Верховну Раду, але потім відкликали законопроєкт, який передбачає з 2024 року нововведення – при купівлі SIM-карти обов’язково укладати договір із оператором і реєструвати телефон. Схожа норма вже давно діє в Російській Федерації.

Про це заявив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, який є одним з авторів документа, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Ми цей закон повністю перероблятимемо, враховуючи останні європейські практики. За моєю ініціативою його відкликали”, – заявив Федоров у кулуарах зустрічі уряду з експортними IT-компаніями у середу, 4 вересня.

Законопроєкт зареєструвала група депутатів від президентської партії “Слуга народу”, яка має монобільшість у парламенті. Про відкликання документа також заявив один з його авторів Олександр Федієнко.

“Незважаючи на те, що над розробкою цього законопроєкту працювали представники всіх ключових галузевих організацій та близько тридцяти запрошених експертів, проєкт документа був підданий критиці з боку громадськості. Було вирішено провести додатковий “краш-тест” документа”, – пояснив Федієнко.

Українська Facebook-спільнота критикувала законопроєкт за тотальну реєстрацію мобільних пристроїв (внесення IMEI термінального обладнання в Систему контролю кодів ІМЕІ) і SIM-карти за паспортами (укладення договору про надання електронних комунікаційних послуг), а також за зберігання трафіку операторами.

При цьому Федієнко додав, що такий закон необхідний для впровадження концепції під назвою “Держава у смартфоні”.

За його словами, це дозволить абонентам захистити свої номери, до яких прив’язані банківські рахунки.

Нагадаємо, сьогодні в Україні абонент передплаченого (неконтрактного) мобільного зв’язку може добровільно надавати свої дані.

Читайте також:
АМКУ радить мобільним операторам відмовитися від 4-тижневих тарифних планів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна