У ДТП загинув легендарний бард і кобзар Василь Жданкін

 

Увечері понеділка, 2 вересня, в ДТП на Тернопільщині загинув відомий український виконавець, бард Василь Жданкін.

Аварія сталася близько 19-ї години неподалік від будинку музиканта, повідомляє тернопільське видання “20 хвилин“.

Як зазначили в поліції, 61-річний житель Кременця, керуючи скутером, при виїзді з другорядної дороги не надав перевагу в русі автомобілю марки Volkswagen Passat B5 та допустив зіткнення. Внаслідок такого маневру водій скутера помер на місці ДТП.

Невдовзі з’ясувалося, що загиблий скутерист — володар гран-прі першого фестивалю “Червона рута” 1989 року, легендарний український кобзар Василь Жданкін. Як розповідають знайомі артиста, останніми роками він дуже полюбляв їздити на скутері

Василь Жданкін народився 23 травня 1958 року на Кубані. Іще маленьким разом із батьками  переїхав у село Білокриниця (неподалік Кременця), що на Тернопільщині.

Змалечку полюбив народний спів.

Навчався спершу в Українській сільськогосподарській академії (на єгеря), потім — у Львівській консерваторії, на диригентському факультеті Рівненського інституту культури.

Співав у Волинському народному хорі, Почаївській лаврі, Тернопільській обласній філармонії. Працював у Рівненській обласній філармонії та львівському театрі-студії “Не журись!”.

Зірковий час Жданкіна припав на першу “Червону руту” 1989 року, де він отримав гран-прі. На підсумковому концерті фестивалю Василь уперше публічно виконав майбутній Державний Гімн України (“Ще не вмерла…”).

Після цього багато гастролював як кобзар і бандурист у багатьох країнах, серед яких Канада і США.

Потім на певний час відійшов від сцени, став дуже релігійним – “щоб позбутися зіркової хвороби”, працював столяром при жіночому монастирі, співав у церковному хорі.

Поховають Василя Жданкіна у четвер, 5 вересня, на цвинтарі селі Білокриниця поруч з могилою матері.

Залишилися дружина, дві дочки, онуки.

Василь Жданкін виконує “Ще не вмерла…”, 1989 рік:

Читайте також:
Відомий український спортсмен Роман Вірастюк помер після операції на серці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна