“Не завербувався”: на кордоні з Кримом працівники ФСБ забрали у мешканця Львівщини машину й гроші

 

Контррозвідка Служби безпеки України викрила чергове грубе порушення спецслужбами РФ прав громадян України.

Зокрема, мешканця Львівщини під час спроби перетину кордону з Кримом у пункті пропуску “Джанкой” намагалися завербувати у розвідку на користь Російської федерації, а після відмови забрали автомобіль і гроші і повернули на території України.

Про це у вівторок, 3 вересня, повідомляє пресслужба СБУ.

“Співробітники ФСБ РФ у пункті пропуску “Джанкой” без пояснення причини затримали мешканця Львівської області. Із застосуванням психологічного і фізичного тиску впродовж чотирьох годин вони вимагали від чоловіка надати інформацію про зв’язки у середовищі представників правоохоронних органів, військовослужбовців Збройних сил України, місць дислокації їх підрозділів тощо. Після відмови співпрацювати з російською спецслужбою громадянина України через фізичні погрози змусили підписати документ, зміст якого він не усвідомлював, та повернули на контрольовану урядом України територію”, ‒ розповіли у пресслужбі СБУ.

Після цього представники ФСБ РФ відібрали у мешканця Львівщини автомобіль, документи на нього і 2 тисячі євро. Його відпустили зі словами “надумаешься – приходи”.

У Службі безпеки України також додали, що в зоні ризику та підвищеної уваги спецслужб РФ перебуває багато українців – військовослужбовці, представники правоохоронних органів, учасники АТО (ООС), представники патріотичних організацій і навіть пересічні громадяни України, які виїжджають до РФ чи тимчасово окупованих територій для працевлаштування, з туристичною метою, відвідування родичів тощо.

“Спецслужби РФ здійснюють незаконні затримання наших співвітчизників під час перетину адміністративного кордону з тимчасово окупованою територією АР Крим. Після цього погрозами і шантажем намагаються залучити українців до конфіденційного співробітництва для виконання розвідувальних завдань на шкоду державній безпеці України”, ‒ застерегли у спецслужбі.

Як писала “Новинарня“, Служба безпеки України фіксує спроби вербування спецслужбами РФ українських військових через встановлення особистих контактів у соціальних мережах під виглядом жінок.

Читайте також:
ФСБ РФ тероризує українських рибалок в акваторії Азовського моря

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна