Спецслужби РФ намагаються вербувати військових ЗСУ через соцмережі, – СБУ

 

Служба безпеки України фіксує спроби вербування спецслужбами РФ українських військових через встановлення особистих контактів у соціальних мережах під виглядом жінок.

Про це у вівторок, 13 серпня, повідомляє пресцентр СБУ.

“Військова контррозвідка Служби безпеки України фіксує численні спроби вербування представниками російських спецслужб та підконтрольних їм так званих “МГБ Д/ЛНР” українських військовослужбовців через встановлення особистих контактів у соціальних мережах під виглядом осіб жіночої статі”, — йдеться у повідомленні.

Співробітники спецслужби, зокрема, викрили вербувальний підхід ФСБ РФ до керівника підрозділу ЗСУ, який проходить службу в районі проведення операції Об’єднаних сил.

Через одну із соцмереж підконтрольна російським спецслужбам особа встановила та підтримувала контакти з українським військовослужбовцем. Жінка під час розвитку нібито особистих відносин дізналась про його службу в ЗСУ. Після чого намагалась отримати від офіцера інформацію військового та суспільно-політичного характеру.

“Під час листування вона запропонувала українському військовому здійснювати збір інформації в інтересах ФСБ за грошову винагороду, особливо підкреслюючи “матеріальні переваги співробітництва зі спецслужбами Росії”. Жінка наголосила, що у разі надання представникам іноземної сторони важливих даних, військовому буде забезпечено виїзд до РФ з можливістю отримання житла”, — йдеться у повідомленні.

Після отримання “пропозиції” військовослужбовець звернувся до співробітників української спецслужби та надав детальні свідчення щодо обставин свого вербування.

Служба безпеки України звертається до українських користувачів соцмереж із проханням бути пильними. У разі отримання вербувальних пропозицій від іноземних спецслужб наполегливо рекомендуємо звертатись до органів СБУ.

У СБУ наголошують, що відповідно до ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України від кримінальної відповідальності звільняються громадяни України, які на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників не вчинили ніяких дій і добровільно заявили органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання.

Як повідомляла “Новинарня“, нещодавно контррозвідники Служби безпеки України затримали у Черкаській області громадянина РФ під час підготовки до вчинення диверсії на аеродромі.

Читайте також:
На Львівщині спецслужби РФ завербували військового пенсіонера

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна