“Війна закінчиться, коли поховаємо останнього солдата”: ЗСУ відзначили 5-річчя “Евакуації 200”

 

Лише протягом 2014 року проєкт “Евакуація 200” ЗС України виявив та евакуював тіла близько 2000 загиблих військовослужбовців, з них 475 вивезено з непідконтрольної території України.

Про це повідомив начальник Управління цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України полковник Олексій Ноздрачов у вівторок, 3 вересня, в Києві під час відзначення 5-річчя створення та початку реалізації гуманітарного проєкту Збройних сил України “Евакуація 200”.

Як інформує пресслужба Генштабу ЗСУ, Управління цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України (СІМІС) започаткувало проєкт “Евакуація 200” у ці дні в 2014 році. Його реалізують спільно з іншими силовими структурами та цивільними організаціями – вживають заходів з пошуку тіл загиблих військовослужбовців в районі проведення антитерористичної операції (операції Об’єднаних сил), їхньої евакуації та транспортування до закладів судово-медичної експертизи, у подальшому – до місць остаточного поховання.

“500 військовослужбовців [2014 року] вважалися безвісти зниклими. Протягом наступних років, завдяки спільним зусиллям Збройних сил України, правоохоронних органів, експертних служб та громадських організацій кількість безвісти зниклих зменшилася до 70”, – ідеться в повідомленні.

Підсумовуючи п’ять років кропіткої та самовідданої роботи, заступник начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв зазначив, що Збройним силам вдалося, не маючи попереднього досвіду, напрацювати необхідну нормативно-правову базу, організувати взаємодію із центральними органами виконавчої влади і правоохоронними органами та створити дієву, ефективну систему пошуку зниклих безвісти та евакуації тіл загиблих.

“Задля виконання важливої місії зі вшанування полеглих воїнів ми робимо все можливе, аби ім’я кожного з них залишилося в історії нашої держави. Війна завершиться тоді, коли буде похований останній солдат“, – нагадав присутнім генерал Наєв.

Пам’ятний захід відбувся у Національному військово-історичному музеї ЗСУ.

Читайте також:
Скільки воїнів загинули в Іловайському оточенні: відоме точне число й імена

Чому не слід називати наших загиблих воїнів “грузом 200”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна