Зеленський у Польщі: крім історії – санкції, кордони, енергетика, транспорт плюс Тримор’я

 

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Варшава визнає територіальну цілісність України разом із Кримом та Донбасом, і політика санкцій щодо Росії через окупацію нею українських територій має бути продовжена.

Про це Дуда сказав на спільній з президентом України Володимиром Зеленським пресконференції у Варшаві в суботу, 31 серпня – в перший день офіційного дводенного візиту Зеленського до Польщі.

“Україна повинна повернути свою територіальну цілісність, яку мала до 2014 року. Наша позиція в цьому контексті відносно Росії однозначна: ми вважаємо, що політика санкцій має бути продовжена, оскільки це найбільш мирний спосіб змусити державу дотримуватися міжнародного права”, – сказав президент Анджей Дуда.

Володимир Зеленський у свою чергу заявив про спільну позицію з президентом Польщі щодо посилення Євросоюзом санкцій проти РФ.

“Наша спільна та принципова позиція – без повного виконання Мінських домовленостей, без відновлення територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах, санкції ЄС можуть переглядатися лише в сторону їх посилення, а не навпаки”, – заявив глава Української держави.

Також президент Володимир Зеленський наголосив, що Україна виступає за диверсифікацію джерел енергопостачання, а також енергетичну співпрацю у трикутнику Польща–США–Україна.

“І тут ми говоримо з Польщею єдиним голосом: «Північний потік–2» є неприйнятним і несе загрози для всієї Європи”, – наголосив він.

“Водночас ми виступаємо за диверсифікацію джерел енергопостачання, а також енергетичну співпрацю у трикутнику Польща–США–Україна», – підкреслив глава Української держави.

“Радує, що торговельно-економічні зв’язки між нашими країнами щороку зростають і зростатимуть у подальшому. Уже зараз Польща є нашим другим найбільшим торговельним партнером у ЄС. Але у потенціалу цієї співпраці немає меж. Тому очікуємо на активний діалог урядів наших країн у рамках Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва. І дуже сподіваємося – я особисто сподіваюся, – що наступне засідання Комісії відбудеться вже найближчим часом. Ми про це говорили з президентом Польщі», – сказав Зеленський під час спільної пресконференції з польським колегою.

Володимир Зеленський зазначив, що Україна зацікавлена стати активним учасником регіональних проєктів та ініціатив Польської держави, наприклад таких, як “Тримор’я”, що охоплює країни між Балтійським, Адріатичним та Чорним морями.

“Вже зараз ми співпрацюємо у рамках будівництва транс’європейської магістралі Via Carpatia. Ми також обговорили амбітний для нас проєкт водного шляху Е-40”, – повідомив президент України.

Анджей Дуда зазначив, що під час зустрічі Володимир Зеленський звернув увагу на проблему з транспортними ліцензіями, які необхідні українським перевізникам.

“Ми занотували ці справи. Я розмовлятиму з відповідними міністрами: міністром інфраструктури – паном Анджеєм Адамчиком, а також з міністром внутрішніх справ – паном Маріушем Камінським”, – запевнив президент Польщі.

Також Володимир Зеленський наголосив, що Україна покращуватиме роботу пунктів пропуску на кордоні з Польщею, що сприятиме економічній співпраці з Європейським Союзом.

За його словами, у контексті розмови про покращення прикордонної інфраструктури сторони згадали про польський кредит у розмірі 100 млн євро.

“Ми почули, що відбувається процедура, яка дозволить українській стороні використати цей кредит. Я дуже радий, тому що це поліпшить інфраструктуру на кордоні», – зазначив Анджей Дуда.

Президент Польщі окремо повідомив, що обговорюватиме зі своїми міністрами створення нових пунктів перетину кордону з Україною.

Він також висловив бажання, щоб товарообіг між двома країнами збільшувався, щоб зростали можливості польського бізнесу в Україні, а Польща була більш відкритою для підприємців з України.

Читайте також:
“Історичне” замирення Києва і Варшави: Зеленський зніме мораторій на ексгумації та ініціює спільний меморіал

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна