Рада призначила Баканова повноцінним головою СБУ

 

На першому засіданні Верховної Ради ІХ скликання депутати призначили повноцінним головою Служби безпеки України Івана Баканова, який досі тимчасово виконував обов’язки очільника української спецслужби.

Як повідомляє “Новинарня”, увечері в четвер, 29 серпня, за Баканова проголосували 319  народних обранців. 

Напередодні президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради подання на звільнення Василя Грицака з посади голови Служби безпеки України і призначення Івана Баканова на цю посаду.

“Робота СБУ дуже проста –  ми маємо розподіляти в суспільстві законність та справедливість. Для цього нам треба реформуватися, у тому числі – й СБУ. Реформа – це коли співробітника СБУ зустрічає людина та посміхається йому, і хоче йому допомогти. Отоді це реформа. Закордонні партнери вимагають від нас демілітеризації. Але для нас це теж мрія. Нам потрібно буде ухвалити новий закон про СБУ, який усуне деструктивну конкуренцію між правоохоронними органами”, – звернувся до нардепів Іван Баканов.

За його словами, вся реформа спецслужба триватиме три роки, для перших ефективних кроків достатньо й року.

За півтора місяці, сказав Баканов, планується внести на розгляд парламенту новий закон про українську спецслужбу.

Іван Баканов народився 2 травня 1975 року у місті Кривий Ріг Дніпропетровської області. Має економічну та юридичну освіту. У 1997 році закінчив Київський національний економічний університет, у 2006 році Академію праці і соціальних відносин Федерації професійних спілок України.

Під час запитань до Баканова з боку нардепів аналогічно прозвучали тези щодо потреби реформування спецслужби та ліквідація главку “К”.  Прозвучали й подяки попереднику Баканова генералу Василю Грицаку.

Іван Баканов – давній друг, близький соратник і земляк Володимира Зеленського, родом із Кривого Рогу. З 2013 року — керівник “Студії “Квартал 95” у різних її організаційних формах.
Із грудня 2017 року — голова партії “Слуга народу”.
За даними ЗМІ, засновником ТОВ “Квартал 95” значиться “Грін Фемілі Лтд” (Green Family Ltd), зареєстрована на Кіпрі, яка ще недавно працювала в Росії. Одним із керівників цього офшору є Оксана Лазаренко, дружина Івана Баканова.

Про те, що дружина має громадянство Росії, має вид на проживання в Україні, стійку проукраїнську позицію і вже 20 років оформлює громадянство України, заявив сам Баканов через повідомлення пресслужби у соцмережі.

Баканов отримав офіцерське звання за декілька днів до свого призначення.

Як інформувала “Новинарня“, 20 травня голова СБУ Василь Грицак подав президенту Володимиру Зеленському рапорт про відставку. 30 травня Зеленський вніс до Верховної Ради подання про звільнення голови СБУ Грицака.

Заступником голови СБУ замість Демчини став керівник “95-го кварталу” Іван Баканов.

6 червня парламент не проголосував за звільнення Грицака з посади очільнка спецслужби.

Читайте також:
“Баканов, дзвони чорту Луценку”: активісти йдуть до СБУ у справі Гандзюк

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна