У Криму окупаційний суд дав 10 років тюрми татарину Гафарову із добровольчого батальйону

 

Підконтрольний РФ суд в окупованому Криму дав 10 років ув’язнення в колонії суворого режиму кримському татарину Діляверу Гафарову за нібито участь у добровольчому батальйоні.

Про це 28 серпня повідомив Центр журналістських розслідувань.

Колишнього працівника телеканалу ATR Гафарова звинуватили в тому, що в 2016-2018 роках він на підконтрольній Україні території брав участь у діяльності кримськотатарського добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана (громадське об’єднання “Аскер”). Також йому інкримінували участь у громадській блокаді Криму.

У суді Гафаров розповів, що коли він працював на телеканалі ATR перукарем, власник каналу Ленур Іслямов пропонував йому увійти в загін “Аскер”, але він відмовився, а пізніше звільнився з телеканалу, недовго попрацював в Києві і повернувся до Криму.

Ділявер Гафаров був затриманий у Криму 30 жовтня 2018 року.

Обвинувачення просило для Гафарова 12 років позбавлення волі.

Вирок кримському татарину виніс так званий “Кіровський районний суд” окупованого Криму. Суддя Ігор Дегтярьов призначив Гафарову покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму та 1 рік обмеження волі після відбування основного покарання.

Як відомо, 30 жовтня 2018 року в Криму російські силовики провели обшук в селі Жемчужина Кіровського району, у будинку Ділявера Гафарова. Силовики шукали зброю, але нічого не знайшли, проте вилучили ноутбук, телефони, документи, український і російський паспорти Гафарова.
Ділявера затримали за підозрою  в скоєнні злочину за ч.2 ст.208 КК РФ (“Участь в збройному формуванні, не передбаченого федеральним законом, а також участь на території іноземної держави в збройному формуванні, не передбаченому законодавством цієї держави, з метою, що суперечать інтересам Російської Федерації”).
31 жовтня “Київський районний суд” Сімферополя  заарештував Гафарова.

Читайте також:
На межі з Кримом ФСБ схопила татарина з батальйону Челебіджихана

Кримськотатарський батальйон “Аскер” увійде до складу морської піхоти ВМС ЗСУ, – Джемілєв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна