Російські попса і прапори, пам’ятник Пушкіну на 3D-принтері, вітання з Британії: як окупований Донецьк відзначив 150-річчя

 

День шахтаря, який паралельно відзначають в Україні й Росії в останню неділю серпня (на честь встановлення рекорду Олексія Стаханова), традиційно збігається з Днем міста Донецьк. Цього року окупований Донецьк відзначив 150-річчя свого заснування.

На честь ювілею Донецька та Дня шахтаря окупаційна влада так званої “ДНР” влаштувала “масові гуляння” у всіх містах і районах так званої “республіки” (ОРДО).

За повідомленнями сепаратистських ЗМІ, у Донецьку на завершення святкувань 25 серпня відбувся концерт за участю зірок російської естради – Тимура Родрігеза, Анни Бороніної і попгрупи “Марсель” із Санкт-Петербурга. Виступали також “республіканські” артисти – Герман Рудницький, артгрупа “Симплекс”, група “Контрданс” і співачка Марина Андріянова.

Шоу в парку культури і відпочинку ім. Щербакова зібрало, за інформацією сайту ДАН, 12 тисяч глядачів. Однак, як правило, сепаратистські ЗМІ значно перевищують чисельність масових заходів.

Виступ російських зірок був організований за сприяння так званого “Російського центру” і тривав більше трьох годин. Урочистості завершилися о 21:30 феєрверком.

Протягом дня в парку Щербакова проходили інші святкові й розважальні заходи.

Серед них – фестиваль національних кухонь, зокрема російської, грецької, грузинської, італійської, німецької, японської, вірменської, азербайджанської, турецької, абхазької, узбецької, латиноамериканської і мексиканської.
Варто зазначити, що, звітуючи про фестиваль, сепаратистський рух “Донецька республіка” не згадує про українську кухню.

На бульварі Пушкіна працювала виставка квітів “Квітуче місто”, відбувалася культурно-розважальна програма для дітей “Карнавал дитячих чудес”.

Також жителі міста взяли участь у легкоатлетичному пробігу “Червоні троянди Донецька”.

Крім символіки так званої “ДНР”, присутнім на мітингу й інших масових заходах за рознарядкою роздавали прапори Росії.

З нагоди Дня Донецька ватажок “ДНР” Денис Пушилін заявив, що “сьогодні столиця Донбасу є локомотивом інтеграційного руху – руху в бік Росії”. Він нагадав, що донецькі ВНЗ отримують російські акредитації, донеччани стають громадянами РФ.
“Це означає, що Донецьк був, є і буде російським містом”, – сказав глава сепаратистів ОРДО.

У Будьоннівському районі Донецька урочисто відкрили новий пам’ятник російському поету Олександру Пушкіну.

Як відомо, раніше там само вже стояв монумент Пушкіна, споруджений 1959 року, але в серпні 2019-го його демонтували через аварійний стан.

Нова статуя російського поета створена за спонсорські кошти завдяки сучасній технології – друку на 3D-принтері. Роботи тривали близько трьох місяців, було використано більше 20 кг пластику і 400 кг бетону.

Маріонеткова влада т.зв. “ДНР” повідомила також, що з нагоди свята привітання прислав мер найстарішого побратима Донецька – британського міста Шеффілд, Тоні Даунінг.

Президент України Володимир Зеленський не згадував про День міста Донецьк і його 150-річчя.

Натомість про День Донецька згадано у “Фейсбуці” експрезидента Петра Порошенка.

“Ми не припиняємо боротьбу з російським агресором за повернення українського Донецька. Впевнений, прийде час, і над містом гордо замайорить український прапор!” – зазначено в дописі-привітанні Порошенка.

Президент Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Володимир Гройсман і голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко оприлюднили традиційні привітання з Днем шахтаря.

Також текстове привітання з Днем шахтаря і Днем Донецька видав олігарх Рінат Ахметов.

Напередодні, 24 серпня, у Краматорську, куди перемістився центр Донецької області, відбулися обласні святкові заходи з нагоди Дня незалежності України.
Військові, правоохоронці, волонтери та місцеві мешканці у супроводі оркестрів пройшли урочистою ходою вулицями міста. Із 28-ю річницею незалежності краян привітали голова РДА Павло Кириленко, командувач ООС Володимир Кравченко, краматорський міський голова Андрій Панков. На головній сцені виступили професійні та аматорські творчі колективи з усієї області. Завершилося святкування виступом гурту THE HARDKISS.

Читайте також:
“Вертаємо своє”. У Сєвєродонецьку відбувся фестиваль “Історія.UA”, присвячений 5-річчю визволення міст сходу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна