39 шахт на окупованій території затоплені, – ОБСЄ

 

На окупованій території Донбасу відбувається затоплення шахт, бойовики не відкачують воду із шахтних стволів. Наразі міжнародним організаціям відомо про 39 затоплених шахт, у деяких з них знаходяться небезпечні промислові відходи.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в четвер, 22 серпня, розповів експерт ОБСЄ з питань екології Дмитро Аверін, передає інформаційне агентство “Вчасно”.

До найбільш небезпечних належать шахти, на яких до 2014 року зберігалися різні відходи. Зокрема, на шахті “Юний комунар” (поблизу Єнакієвого) зберігалася капсула з радіацією, де у 1970-ті роки був радіоактивний вибух.

“Зараз 35% цієї шахти затоплене. Там знаходиться радіоактивна капсула. Жоден експерт не знає, в якому вона стані. Це загрожує потраплянням радіації у підземні води, а потім і до річки Сіверський Дінець, з якої Донбас п’є воду. Це може призвести до ряду негативних екологічних наслідків”, — розповів Дмитро Аверін.

За словами експерта, у Горлівці, Єнакієвому затоплені майже усі шахти, зараз почалося затоплення шахти “Золоте” на Луганщині. До неї почали потрапляти ґрунтові води з окупованої території.

“Шахта “Золоте” знаходиться на лінії розмежування, у тій частині шахти, що на окупованій території, демонтували насосне обладнання, не роблять відкачку води, але вона постійно прибуває, ця шахта пов’язана гідрологічно з іншими об’єктами на окупованій території, звідки приходить вода. Якщо шахта затоплюється, потім дуже важко відкачати з неї воду і відновити її роботу. Із затоплених у 2014−2015 роках шахт на окупованій території демонтували і вивезли усе обладнання. Наразі нам відомо про 39 шахт на окупованій території Донецької і Луганської областей, які або повністю затоплені або зараз затоплюються”, — cказав Дмитро Аверін.

Через затоплення шахт на Донеччині почалося просідання ґрунтів — зараз експерти фіксують від кількох сантиметрів до 10 см. ОБСЄ отримало знімки у співпраці з космічним агенством України.

“Місцеві жителі повідомляють нам, що у підвалах у них стоїть вода, це ґрунтові води. Також відбувається накопичення метану під землею у Горлівці. У Донецьку є просідання поверхні — до 10 см. Стіни будинків почали тріщати, може статися обвал. Але якщо це промисловий об’єкт — шахта, завод, склад якийсь, то небезпека зростає в рази. Ми фіксуємо тренд на просідання поверхні”, — додав експерт.

Отримані результати досліджень оцінки екологічної шкоди довкіллю Донбасу ОБСЄ передали до мінприроди, мінекології та обласним адміністраціям.

“Це велика проблема для Донбасу, вона посилюється, які будуть наслідки, сказати важко. Але ми вже бачимо розорення земель, деякі види флори і фауни вже зникли. Війна значно вплинула на екологію Донбасу, наслідки цього ми будемо відчувати ще довго”, – резюмував експерт.

Як інформувала “Новинарня“,  в ОРДЛО визнали, що мають звільнити 28 тисяч шахтарів.

Читайте також:
Шахти Ахметова в ОРДЛО зупинилися. Це може позначитись на Кривому Розі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна