У перекладі виступу Зеленського на іврит не згадали Голодомор і знищення нацистами українських націоналістів

 

У перекладі промови президента Володимира Зеленського в Бабиному Яру на івриті зникли згадки про Голодомор і знищення нацистами українців, які боролися за незалежність.

Як повідомляє “Новинарня“, спостереженнями в понеділок, 19 серпня, поділився правозахисник, керівник групи моніторингу прав національних меншин ГО “Зміна”, колишній гід у меморіалі “Яд Вашем”, знавець івриту В’ячеслав Ліхачов. 

“Складнощі перекладу. У перекладі промови Зеленського в Бабиному Яру на івриті зникли згадки про Голодомор і знищення нацистами українців, які боролися за незалежність. Однак, я не бачу в цьому упередженості. У виступі Нетаньягу на івриті в перекладачки “складнощі” викликали згадки про “книгу Ейхи” та “остаточне рішення [єврейського питання]”, – написав Ліхачов.

Як відомо, сьогодні президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу разом з дружиною Сарою вшанували пам’ять жертв трагедії Бабиного Яру.

На офіційному сайті глави держави йдеться, що президент нагадав про те, що 78 років тому німецькі окупаційні війська почали масові розстріли в урочищі Бабин Яр. За його словами, ці жахливі події можна описати трьома «неможливо»: неможливо зрозуміти, неможливо забути й пробачити, неможливо допустити знову.

Глава держави наголосив, що незрозумілим є нелюдське прагнення винищувати людей за етнічною, національною чи політичною ознаками, незалежно від статі та віку.

«Перед очима – страшна нескінченна черга людей, які не розуміли, що їх ведуть на смерть. Переважна частина убитих були єврейської національності», – зазначив він.

Володимир Зеленський додав, що, розстрілявши всіх євреїв, яких змогли знайти, нацисти почали розправлятися з іншими – полоненими, ромами та українцями, які боролися за свою державу.

«Тоталітарний радянський режим наклав табу на такі теми, як Голокост, Бабин Яр, Голодомор, і довго замовчував справжні масштаби цих злочинів. За різними даними, у період нацистської окупації в Бабиному Яру було розстріляно від 70 до 200 тисяч людей. І це не просто статистика», – підкреслив президент.

Президент нагадав, що Ізраїльський центр пам’яті Голокосту «Яд Вашем» удостоїв високого звання «Праведників народів світу» понад дві з половиною тисячі українців. Україна посідає четверте місце у світі за кількістю людей, які отримали це звання.

Як інформувала “Новинарня“, Україна та Ізраїль підписали угоду про вивчення у школах івриту й української.

Читайте також:
Нетаньягу в Києві натякнув на збільшення інвестицій у сферу ІТ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна