На Івано-Франківщині відмовилась зносити пам’ятник радянським солдатам

 

У селі Середній Березів Косівського району Івано-Франківської області під час народних слухань місцеві мешканці виступили проти демонтажу пам’ятника радянським солдатам, який стоїть в їхньому селі понад 40 років.

Ініціативна група, зокрема священник Микола Мединський та кілька громадських активістів, вимагали прибрати цей монумент – фігуру солдата та стелу з прізвищами людей, що не мають стосунку до району, повідомляє місцевий сайт “Репортер”.

На їхню думку, цей монумент сприяв радянським настроям серед тамтешніх людей. На його місці натомість вони вимагали встановити хрест з тризубом.

Перед громадськими слуханнями питання обговорювали депутати на сесії сільради. У підсумку вони вирішили спитатися думки місцевих мешканців.

На зборах були жителі як Середнього Березова, так й мешканці навколишніх сіл, загалом приблизно 90 людей.

“Цей пам’ятник – єдине, що у нас лишилося у пам’ять про наших батьків і братів, які загинули на війні. Пропоную провести реконструкцію, аби покращити його стан, а не демонтувати”, – заявив на зборах житель села Володимир.

Після обговорення на голосування учасники слухань винесли три питання. Перше – демонтувати пам’ятник, але перед тим скласти подальший план дій. Друге – залишити монумент, але провести реконструкцію. І третє – додатково опитати окремо кожного мешканця села.

У підсумку – ухвалили рішення залишити пам’ятник. За проголосували приблизно 70 людей, а ідею демонтажу підтримали лише четверо.

Читайте також:
Інститут нацпам’яті треба захистити законом, – В’ятрович

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна