Інститут нацпам’яті треба захистити законом, – В’ятрович

 

Директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович заявив, що УІНП необхідно захистити законом від політичної ситуації.

Про це В’ятрович сказав у четвер, 18 липня, передає “Укрінформ”.

“Вперше в Україні на державному рівні реалізовується політика декомунізації. Розроблено відповідну законодавчу базу. Значною мірою ми виконали ті завдання, які ставили перед собою, започатковуючи цю політику. Маємо рішення Конституційного суду, що ставить крапки над усіма дискусіями про потребу-непотребу в декомунізації й зупиняє якісь спроби реваншу в цьому питанні”, — наголосив історик.

Водночас, В’ятрович зазначив, що треба готувати законодавчу базу для забезпечення незворотної діяльності, зокрема, Українського інституту національної пам’яті.

“Тому що Інститут національної пам’яті як центральний орган виконавчої влади зараз достатньо вразливий з політичної точки зору. Відповідно має бути спеціальне законодавство, яке зробить його більш незалежним від політичної ситуації”, — підкреслив він.

Щодо думок відкласти питання віри, мови та ідентичності до завершення війни, він категорично відкинув таку можливість.

“Щодо представників партії “Слуга народу”, які говорять про те, що до питання національної ідентичності треба повернутися після завершення війни, — категорично не погоджуюся з цим. Мені ця теза взагалі нагадує: почнімо стріляти тільки тоді, коли закінчиться війна. Тому що насправді те, що зараз відбувається, — це війна за ідентичність. І відповідно зміцнення ідентичності — це посилення України, це невід’ємний елемент цієї війни. Тому Росія приділяє цьому дуже багато уваги. Через це й Україна повинна приділяти дуже багато уваги”, — сказав В’ятрович.

Як повідомляла “Новинарня“, нещодавно у Києві агітатори Медведчука вкрали сміттєвий бак, щоб обліпити його листівками проти В’ятровича.

Читайте також:
Ми стали свідками люстрації гідності та реставрації ницості, – В’ятрович

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна