Медики Інституту раку вимагали з онкохворих хабарі за безплатні ліки, – правоохоронці

 

Міністерство охорони здоров’я висловило готовність співпрацювати з правоохоронними органами у справі щодо Національного інституту раку, співробітники якого вимагали від пацієнтів хабарі за ліки, закуплені для онкохворих коштом бюджету.

Про таку позицію МОЗ повідомила пресслужба відомства 17 серпня.

“Будь-які зловживання, шахрайства і спекуляції на здоров’ї і житті пацієнтів є неприпустимими. Міністерство готове до співпраці, аби винні понесли справедливе покарання і подібна практика не поширювалася в медичних закладах”, – наголосили в Міністерстві.

Напередодні, ввечері 16 серпня, Національна поліція повідомила про обшуки в приміщеннях Національного інституту раку. За даними правоохоронців, медики установи отримали хабарі від громадян, які лікуються від онкологічних захворювань, а також від підприємств – за перемогу в конкурсних торгах.

Хабарі вимагали в тому числі й за надання пацієнтам ліків, які мають видаватися безоплатно.

“Суми хабарів за призначення та видачу безкоштовних медичних препаратів онкохворим громадянам, закуплених для інституту за державні кошти, коливалися від 3 до 70 тисяч гривень. Суми «відкатів» за перемогу в тендері становили 15-20% від загальної вартості укладених угод“, – зазначили в Нацполіції.

У міській прокуратурі Києва також повідомили про спільне з Нацполіцією викриття групи службових осіб Національного інституту раку МОЗ України, які “організували злочинну схему власного збагачення за рахунок онкохворих”.

“Слідством встановлено, що лікар-онколог та завідувач поліклінічним відділенням Національного інституту раку систематично вимагали та одержували від громадян грошові кошти за призначення та видачу препаратів, закуплених за державні кошти, для проведення хіміотерапії”, – йдеться в повідомленні.

Хабарники переконували пацієнтів, що кількість безкоштовних препаратів дуже обмежена, і тому за сприяння в їх отриманні треба заплатити.

“У п’ятницю, 16.08.2019, на підставі ухвал суду проведено обшуки в службових приміщеннях та за місцем мешкання фігурантів, у ході яких вилучено документацію, що підтверджує протиправну діяльність, а також грошові кошти, ймовірно одержані від корупційних схем”, – повідомили в прокуратурі.

У межах кримінального провадження тривають слідчі та процесуальні дії для притягнення до відповідальності усіх осіб, причетних до корупційної схеми.

Читайте також:
Правоохоронці захищають фармакологічну мафію, – Супрун про підозру голові експертного центру МОЗ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна