Трамп хоче купити у Данії Гренландію, – WSJ

 

Президент США Дональд Трамп міркує над ідеєю викупити у Данії острів Гренландія і вже обговорював таку можливість зі своїми радниками та адвокатами.

Про це в п’ятницю, 15 серпня, пише газета The Wall Street Journal із посиланням на власні джерела.

Співрозмовники видання уточнюють, що американський лідер запитував про це у своїх радників під час зустрічей, обідів і просто в коротких розмовах, чи можуть США купити Гренландію, і з цікавістю слухав, як ті обговорюють її багаті ресурси і геополітичне значення острова.

Потім Трамп доручив адвокатові у Білому домі вивчити цю ідею.

Частина радників президента підтримали ініціативу президента придбати острів, інші вважали її скороминущим захопленням, яке ніколи не буде реалізовано, уточнюють джерела видання.

За даними видання, на початку вересня Трамп здійснить свій перший візит до Данії, хоча поїздка не пов’язана з ідеєю можливої покупки Гренландії, запевняють співрозмовники WSJ.

Білий дім і Держдепартамент США не відповіли на запит про відгуки.

Представники Королівського дому Данії та посольства Данії у Вашингтоні також оперативно не відповіли на запит видання. Так само вчинили представники прем’єра Гренландії та представництва Гренландії у Вашингтоні.

Як відомо, Гренландія — найбільший у світі острів, розташований між Північним Льодовитим і Атлантичним океанами.

Формально територія входить до складу Королівства Данія, але володіє широкою автономією. Зокрема, уряд Гренландії вирішує всі внутрішні питання, контролює всі корисні копалини, за Данією залишається контроль над обороною, зовнішньої та грошовою політикою. Населення Гренландії близько 56 тис. осіб.

Як повідомляла “Новинарня“, нещодавно лідер США Дональд Трамп заявив, що через президентство втратив близько 5 мільярдів доларів.

Читайте також:
Гренландія проводить вибори з прицілом на проголошення незалежності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна