Суд дозволив НАБУ затримати розшукуваного олігарха Федоричева

 

Київський апеляційний суд задовольнив клопотання НАБУ і дав дозвіл на затримання бізнесмена Олексія Федоричева для його участі у засідання про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Про це повідомляє “Судовий репортер” з посиланням на ухвалу від 7 серпня.

Прокурор стверджує, що орган досудового розслідування вжив всіх можливих заходів, передбачених національним законодавством та міжнародними договорами для вручення Федоричеву письмового повідомлення про підозру, тому його вважають таким, що набув статусу підозрюваного.

Ще в лютому 2017 року повідомлення про підозру направлено для вручення до Князівства Монако. У квітні 2018-го в Монако направлене змінене повідомлення про підозру.

29 жовтня 2018 року компетентні органи Монако надали відповідь, що запити не будуть виконані, бо, на їх думку, НАБУ не вправі самостійно надсилати запити про міжнародну правову допомогу і передача запитів може відбуватися тільки через міністерства юстиції двох країн.

Також описані в повідомленні про підозру факти не підлягають покаранню за монакським правом.

У січні 2019-го НАБУ направило повідомлення про підозру Федоричеву вже через Міністерство юстиції.

Наприкінці лютого представники компетентних органів Князівства Монако відповіли, що запит від України не виконають, адже інкриміновані Федоричеву злочини (передача неправомірної вигоди і організація заволодіння чужим майном) не підлягають кримінальній відповідальності за законами Монако.

Як відомо, Федоричев є підозрюваним у провадженні за фактом незаконного заволодіння коштами ПАТ “ДПЗКУ” під час укладання зовнішньоекономічного контракту на поставку ячменю з компаніями Somerton Business Limited та Lirtavis Enterprises LTD.

Також йому інкримінують  передачу неправомірної вигоди службовим особам ПАТ “ДПЗУ”, що маскувалося за допомогою іноземної офшорної компанії та удаваних зовнішньоекономічних контрактів.

Збитки “Державної продовольчої зернової корпорації” оцінюють у понад 60 млн доларів США.

Читайте також:
НАБУ затримало трьох “діячів” зернової корпорації, причетних до збитків на 1,6 млрд. грн.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.