Заступника міністра ТОТ Гримчака затримали на мільйонному хабарі

доповнено

Удома в заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрія Гримчака провели обшук співробітники СБУ, НАБУ та Генеральної прокуратури. Гримчака і його помічника затримали за підозрою у вимаганні мільйонного хабаря.

Про обшук увечері в середу, 14 серпня, першою повідомила дружина Гримчака Юлія.

“…Зараз проходить затримка мого чоловіка Гримчака Юрія Миколайовича Генеральною прокуратурою України.
У нас в домі проходить обшук. Саме зараз просимо сусідів про допомогу”, – написала Юлія Гримчак.

Після 22:00 пресцентр СБУ поширив офіційну інформацію щодо процесуальних дій.

“Співробітники Служби безпеки України спільно з детективами НАБУ та представниками Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України викрили та затримали заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, а також його помічника за підозрою у скоєнні злочину, передбаченого ч.4 ст.190 ККУ.
Затриманні вимагали хабар на суму 1,1 млн. доларів США від підприємця за нібито сприяння у прийнятті рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави”, – повідомили в СБУ.

Зазначається, що Гримчак і його помічника були затримані на гарячому – під час одержання частини коштів у розмірі 480 тис. доларів США.

Цю ж інформацію підтвердили в пресслужбі Національного антикорупційного бюро України.

Фото: НАБУ

Слід зазначити, що у п. 4 ст. 190 Кримінального кодексу ідеться не про хабар, а про шахрайство в особливо великих розмірах.

Слідчі дії відбувались за процесуального керівництва прокурорів відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини спеціальної категорії Генпрокуратури.

Кримінальне провадження розслідує спільна слідча група у складі представників НАБУ, СБУ та УСР ГПУ.

Згодом інформацію прокоментував і генпрокурор Юрій Луценко.

“Так, це правда. ГПУ та слідчі СБУ і НАБУ затримали за шахрайське заволодіння понад 1 млн дол. мого колишнього помічника і депутата Ю. Гримчака.
НСРД свідчить, що він та його помічники вимагали кошти за вплив на рішення судів та чиновників Мінкультури для прийняття замовлених рішень.
Соромно за нього. 
Але це наочно показує, що в ГПУ — закон один для всіх”, — написав Луценко у фейсбуці.

Фото: ФБ Юрій Луценко

Юрій Гримчак — давній соратник Юрія Луценка (з часів Соціалістичної партії України), колишній помічник його як народного депутата, заступник по партії “Народна самооборона”.
Гримчак був народним депутатом 6-го скликання від “Нашої України – Народної самооборони”.
Заступник міністра ТОТ і ВПО з березня 2017 року.

Читайте також:
Найімовірніший сценарій звільнення ОРДЛО – як у Східній Славонії, – Гримчак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна