Горбатюк каже, що ГПУ руйнує розслідування справ Майдану

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко 8 серпня підписав наказ №39 про ліквідацію у структурі та штатному розписі управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України відділу криміналістичного супроводження досудового розслідування та інформаційно-аналітичної роботи.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в понеділок, 12 серпня, розповів начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, передає “Громадське”.

Відповідно до наказу буде створено Управління організації та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини спеціальної категорії.

Як розповів Горбатюк, у новоствореному управлінні не буде нинішнього керівника групи прокурорів управління спецрозслідувань ГПУ Олексія Донського. Натомість заступник Генпрокурора Сергій Кізь планує призначити на керівні посади в управління підконтрольних йому людей, які не займалися справами Майдану.

«Це руйнує існуючий налагоджений механізм розслідування і призведе не тільки до затягування, а і до нищення розслідувань. То все поступові кроки для цього. Спочатку Луценко ліквідував департамент, розділивши слідчих і прокурорів. Тепер виведе з керівництва Донського і мене чи когось з наших прокурорів та слідчих не призначить. А потім можна впливати на ці розслідування як завгодно. Крім того, рухатися ті провадження не будуть», — зазначив Горбатюк.

У ГПУ слова Горбатюка заперечують.

«Сергій Горбатюк зливає документи. Де результати роботи? Для Генерального прокурора України Юрія Луценка завершення розслідування щодо справ Майдану є терміновим. Луценко добився вироку Януковича. Чому Горбатюк не почав процедуру заочного засудження Кусюка? (Сергій Кусюк — ексберкутівець, що втік до Росії, керував штурмом Майдану у грудні 2013 року – ред)» — прокоментувала прессекретарка генпрокурора Лариса Сарган.

Видання нагадує, що у червні цього року ГПУ вже ініціювала створення управління організації та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях спеціальної категорії. Тобто управління прокурорів, які б здійснювали процесуальне керівництво над розслідуванням справ Майдану та представляли державне обвинувачення у суді. Про це йшлося у відповідному наказі №28. Тоді об’єднання адвокатів у справах Майдану «Адвокатська дорадча група» назвали це рішення Генпрокурора Луценка «першим кроком для доведення до логічного завершення та вироків розслідувань у справах Майдану». Але через п’ять днів цей наказ скасували.

Усі злочини, скоєні під час Революції Гідності, умовно об’єднані в одну велику «Справу Майдану», яка нараховує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують вбивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

3 лютого 2019 року генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що ГПУ завершила досудове слідство щодо винних у розстрілах на Майдані. Адвокатка родин Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська заперечила цю інформацію. Заяву Луценка Закревська назвала спробою згорнути розслідування.

Як інформувала “Новинарня“, Горбатюк подав позов проти Луценка.

Читайте також:
Справи Майдану: суд пом’якшив запобіжний захід снайперу “Омеги”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна