У Лівії розстріляли український Іл-76ТД з гуманітарною допомогою: де тут вуха Росії

 

У Міністерстві закордонних справ України підтвердили інформацію про обстріл українського літака в аеропорту міста Місрата, Лівія.

В ніч на 6 серпня в аеропорту було знищено літак Іл-76ТД, номер UR-COZ ,української компанії “Скайавіатранс”, що перевозив гуманітарний вантаж з Анкари (Туреччина), пише “Ліга”.

За даними Державної авіаційної служби України, обстріл за допомогою безпілотника почався о 1:17 за Києвом під час розвантаження повітряного судна.

В атаці на літак брали участь два БПЛА. Було здійснено кілька ударів, знищено хвостову частину, після чого літак зайнявся та повністю згорів.

Перший дрон наносив прицільні удари, другий здійснював фото- та відеофіксацію.

Кадр пожежі літака на аеродромі Місрата

За даними МЗС, в результаті атаки постраждав оператор екіпажу літака – він легко поранений, а також знищено паспортні документи штурмана.

Екіпаж судна в повному складі був евакуйований в безпечне місце.

Посольство України в Тунісі вживає усіх заходів для надання допомоги екіпажу літака, що складається з восьми осіб, та повернення його з Лівії до України.

Відповідальність за атаку несе так звана Лівійська національна армія, що підпорядковується фельдмаршалу Халіфі Хафтару. Він веде боротьбу за владу в країні із законним Урядом національної згоди (УНЗ) на чолі з прем’єр-міністром Фаїзом Сарраджем. УНЗ користується підтримкою ООН.

У МЗС України спростували інформацію лівійських ЗМІ про те, що на борту літака була зброя. Згідно з офіційними даними, борт перевозив гуманітарний вантаж для потреб Товариства Червоного півмісяця Лівії.

Відповідну заяву опублікував у Twitter т.в.о. глави МЗС України Єгор Божок.

“Нова дезінформація про Україну. Підозрюються вуха Росії”, – написав Божок, розмістивши посилання на сайт, де стверджується, що український Іл-76 нібито доставляв контрабандний вантаж зброї з Туреччини для лівійських бойовиків.

Як зазначила директор компанії “Скайавіатранс” Олена Малахова, літак Іл-76ТД здійснював рейс з Анкари до Місрати з гуманітарним вантажем в рамках співробітництва з Міжнародним комітетом Червоного хреста і півмісяця (МКЧХ). Компанія володіє усіма необхідними документами, що підтверджують це.
“Скайавіатранс” є єдиною українською компанією-перевізником, що має дозвіл на здійснення подібних операцій.

За словами Малахової, завданий компанії збиток – близько 2,5 млн доларів, без додаткового обладнання і вартості вантажу.

Вже через 40 хвилин після інциденту світлини та відеоряд з місця інциденту з’явилися у російських “блогерів”, почаламя інформаційна атака проти України через другорядні російські пропагандистські медіа.

Щоправда, вона виявилася невдалою, оскільки жодне вагоме міжнародне ЗМІ, в тому числі арабське, не повторює меседжі російської пропаганди.

За висновком експертів, інформаційна атака російських ЗМІ на міжнародний імідж України пов’язана з необхідністю сформувати негативне новинне тло для офіційного візиту президента України Володимира Зеленського до Туреччини, що триватиме з 7 по 8 серпня 2019 року.

Як інформувала “Новинарня“, у червні 2019 року в Лівії під час бойових дій згорів Ан-124 “Руслан”.

Читайте також:
Лівія звільнила українського моряка, якого утримувала з 2016 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна