Вбивство Оксани Макар: суд відмовився переглядати довічний вирок головному фігуранту

 

Центральний райсуд Миколаєва відмовив у перегляді справи Євгену Краснощоку, якого було засуджено до довічного ув’язнення за зґвалтування та вбивство Оксани Макар.

Про це пову вівторок, 6 серпня, повідомив “Укрінформ“.

Зазначається, що колегія суддів прийняла рішення відмовити засудженому Краснощоку у перегляді справи.

Сам Краснощок спілкуватися з журналістами в суді відмовився та рішення суду не коментував. Сказав лиш, що не хоче нічого говорити, бо його слова перекрутять.

Цього дня, 6 серпня, у Центральному районному суді Миколаєва відбувався розгляд клопотання Євгена Краснощока про перегляд його справи за нововиявленими обставинами. засуджений стверджував, нібито щодо нього чинився моральний та фізичний тиск під час суду і слідства.
На час розгляду заяви Краснощока колегія суддів Центрального райсуду Миколаєва постановила перевести його з Новгород-Сіверської виправної колонії №31, він відбуває покарання, до Миколаївського слідчого ізолятора.

Краснощок визнаний винним у вчиненні злочину, передбаченого пунктами 4, 10, 12 частини 2 статті 115 (умисне вбивство, вчинене з особливою жорстокістю, поєднане із зґвалтуванням і вчинене за попередньою змовою групою осіб); частиною 4 статті 152 (зґвалтування, що спричинило особливо тяжкі наслідки, а також зґвалтування малолітньої ), частиною 3 статті 153 Кримінального Кодексу України (насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, вчинене щодо малолітньої чи малолітнього, якщо воно спричинило особливо тяжкі наслідки) та засуджений до довічного позбавлення волі.

Оксана Макар

27 листопада 2012 року колегія суддів Центрального районного суду міста Миколаєва винесла вирок трьом чоловікам у резонансній справі того часу. Євген Краснощок отримав довічне ув’язнення, Максим Присяжнюк – 15 років, Артем Погосян – 14 років позбавлення волі.

Вони вчинили злочин 9 березня 2012 року, коли на квартирі в Миколаєві зґвалтували 18-річну Оксану Макар, а потім, оскільки вона кликала на допомогу, задушили її. Далі втрьох, замотавши тіло в простирадло та наволочки, винесли дівчину до будівельного майданчика, вкинули в яму зі сміттям та підпалили.
Оксана Макар чудом вижила, її знайшли вранці 10 березня. У дівчини були опіки 55% поверхні тіла, причому багато опіків до кісток. 3-го та 4-го ступенів. 16 березня Оксану відправили до Донецького опікового центру.

Троє підозрюваних (яких назвала дівчина) були заарештовані ввечері 10 березня, але двох із них відпустили вранці 11 березня.

Справа отримала широкий розголос у соціальних мережах та ЗМІ. 13 березня протестувальники принесли до будівлі прокуратури в центрі Миколаєва “опудало злочинця”, яке “кастрували” та спалили. 15 березня на мітинг проти беззаконня в Миколаєві зібралися тисячі людей. Мітинги та протестні акції відбулися також в Одесі, Києві, Харкові, Донецьку, Львові, Луцьку, Сумах.

Тодішній президент Віктор Янукович доручив генеральному прокурору Віктору Пшонці взяти розслідування справи під особистий контроль. Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко направив до Миколаєва фахівців Головного слідчого управління МВС.

Збір коштів на лікування Оксани Макар став всеукраїнським явищем. Однак 29 березня дівчина, яка походила з незаможної неблагополучної сім’ї (мати – двічі судима, батько й вітчим – в ув’язненні), померла від зупинки серця.

Перед смертю Макар розповіла, що в день трагедії випила в кафе з хлопцями лише чарку коньяку, в яку ймовірно щось підсипали, бо вона “відключилася”, і двоє хлопців повели її на квартиру Присяжнюка.

Якщо Присяжнюка й Погосяна вважали “мажорами”, то про Євгена Краснощока було відомо, що він у 17 років пішов з дому (через конфлікт з вітчимом та матір’ю), працював у фірмі з розповсюдження телефонних карток, також на будівельних роботах, а на час скоєння злочину – охоронцем у косметичному магазині на ринку. Мав однорічну дитину від цивільної дружини.
На викладеному в інтернеті відео Краснощок каже таку фразу: “Я її (Оксану Макар) зґвалтував. Вона не заспокоїлася, і я вирішив її задушити”.

Читайте також:
За убивство патрульних у Дніпрі екс-“торнадівця” засудили до довічного ув’язнення

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна