За 5 тис. грн хабаря патрульному на Черкащині дали 5 з половиною років з конфіскацією

 

Суд визнав колишнього інспектора патрульної поліції з Черкаської області винним в отриманні хабара та призначив 5 років і 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією третини майна.

Як передає “Новинарня“, про це повідомив “Судовий репортер” з посиланням на вирок Катеринопільського районного суду Черкаської області від 30 липня.

Обвинувачений працював інспектором сектору реагування патрульної поліції №1 Катеринопільського відділення поліції.

У квітні 2018 року патрульний зі своїм напарником перевіряли вантажівку ГАЗ-3309, яка стояла на узбіччі. Водій, що розвозив товар по торгових точках, відмовився від пропозиції патрульного проходити перевірку на алкоголь (“оскільки напередодні вживав спиртне і боявся, що тест покаже залишки алкоголю”).

Після чого, за словами водія, офіцер запропонував дати йому готівкою половину від суми штрафу – 5000 грн – і не складати протокол.

Водій “погодився на пропозицію останнього, оскільки раніше притягувався до адміністративної відповідальності за ст. 130 і розумів, що сплатити штраф буде дорожче. Оскільки, при собі такої суми грошей не було, домовилися, що розрахуюся на протязі тижня”.

Патрульний відмовився зменшувати суму хабара до 2000 грн. Після цього водій зателефонував на “гарячу лінію”, і до нього приїхав працівник внутрішньої безпеки поліції, щоб зафіксувати факт протиправних дій.

У суді відтворювався відеозапис передачі коштів. Обвинувачений вину не визнав і переконував, що тільки потиснув чоловікові руку.

При цьому патрульний заперечив, що йому належали 4800 грн, вилучені з його кишені оперативними працівниками. Пояснив, що під час затримання його руки були зв’язані, а оперативники нібито самі поклали гроші йому в кишеню. На думку патрульного, це було провокацією хабаря з метою його компрометації.

Наприкінці розгляду справи в суді обвинувачений змінив свідчення і розповів, що познайомився з водієм ще взимку 2018-го, той попросив у нього в борг 1000 грн. і повернув з відсотками 1200 грн. А через деякий час позичив ще 4500 грн., обіцяючи повернути 5000 грн, але не зробив цього. Тому в квітні 2018 року він підійшов до машини, щоб нагадати про борг, і водій начебто пообіцяв віддати гроші після Великодня в сумі 5 тис. грн.

Обвинувачений уже визнав, що взяв гроші, але переконував, що це був не хабар, а повернення боргу.
На його думку, водій подав до правоохоронних органів завідомо неправдиву заяву про вимагання ним хабара, щоб не повертати борг. З приводу цього боргу начебто існувала розписка, але в суд її не надали. Обвинувачений сказав, що розписку як доказ його невинуватості могли вилучити і знищити під час обшуку оперативні працівники.

У підсумку суд вирішив, що такі свідчення обвинуваченого є намаганням уникнути відповідальності за злочин і спростовуються сукупністю інших доказів.

Суддя Олег Баранов виніс поліцейському вирок – позбавлення волі строком 5 років і 6 місяців з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах на 3 роки, з конфіскацією 1/3 частини майна, яке є його власністю.
Засудженого позбавили звання “старший лейтенант поліції” та в залі суду взяли під варту.

Із засудженого стягнули суму процесуальних витрат за проведення судово-хімічної експертизи (1716 грн) та наклали арешт на майно –  квартиру, автомобіль ZAZ Sens, гроші на банківському рахунку.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна