Де поліція не справляється: на вулиці міст вийшли військові патрулі Нацгвардії

 

Із 1 серпня військовослужбовці Національної гвардії України патрулюватимуть населені пункти.
Про це повідомила пресслужба МВС.

Нацгвардію залучать до піших патрулів відповідно до наказу міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Ратрульних гвардійців озброюють спецзасобами та штатною зброєю. Також вони отримуюють планшети, підключені до інформаційного порталу Нацполіції.

В МВС заявляють, що гвардійці працюватимуть без поліцейських, але “в повній взаємодії між підрозділами”. Рішення про залучення гвардійців до патрулювання прийматиме керівник територіального органу поліції.

Як заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий, 1 серпня на маршрути вийшли 2013 гвардійців.

“Це 317 піших патрулів, 68 патрулів зі службовими собаками та 104 автомобільних патрулів. Щоб трохи розвантажити особовий склад Національної поліції, міністр внутрішніх справ дав розпорядження на таку роботу”, – сказав Яровий.

“Наразі керівник територіального органу Національної поліції приймає рішення про залучення гвардійців, виходячи з обстановки, яка складається. Гвардійці будуть патрулювати в усіх містах та містечках України, а за потреби – у селищах. Це все в межах закону України про Національну гвардію”, – наголосив перший заступник міністра.

Голова Національної поліції Сергій Князєв зазначив, що гвардійці будуть нести службу у центрі міст та в найбільш криміногенних районах.

“Щодня на патрулювання вулиць України виходить 2,5 тисячі патрулів поліції. Вони не лише несуть чергування на вулицях, але й виїздять на виклики. Тому МВС пропонує таку сучасну модель несення служби, коли на патрулювання виходять не поліцейський і гвардієць, а лише гвардієць. Тобто НГУ самостійно буде нести службу, але в підпорядкуванні керівникам поліції”, – сказав Князєв.

Своєю чергою, командувач Національної гвардії Микола Балан наголосив, що гвардія продовжує виконувати свої обов’язки в зоні ООС та охороняти важливі державні об’єкти, а на вулицях міст працюють патрульні підрозділи НГУ.

“Поки ми маємо деякі недоліки в матеріальному забезпечені, наприклад – необхідно комунікувати з Нацполіцією. Для цього треба закупити планшети. Поки ми користуємося технікою поліції, але вже у 2020 році ми закриємо ці питання для комфортного несення служби нашими військовослужбовцями”, – сказав Балан на брифінгу 1 серпня.

Патрулі Національної гвардії мають право на такі заходи:
— перевірка документів;
— опитування;
— поверхнева перевірка і огляд;
— зупинка транспортного засобу;
— вимога залишити місце і обмеження доступу до певної території;
— обмеження пересування особи, транспортного засобу або фактичного володіння річчю;
— проникнення до житла чи до іншого володіння особи;
— перевірка дотримання вимог дозвільної системи органів внутрішніх справ;
— застосування техніки і засобів фото- і кінозйомки, відеозапису;
— перевірка дотримання обмежень для осіб під адміністративним наглядом і інших категорій;
— поліцейська опіка.
Поліцейські заходи примусу включають: застосування сили, спецзасобів та вогнепальної зброї.

У МВС розповіли, що протягом першого півріччя 2019 року військові Нацгвардії спільно з працівниками Нацполіції затримали 1680 осіб за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень та близько 20 тисяч громадян – за адміністративні правопорушення.

Читайте також:
Нацгвардія використовує Чорнобиль як полігон, – ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна