Українські льотчики здійснили посадку на кратер найактивнішого вулкану Африки

 

Українські пілоти з національного контингенту Місії ООН зі стабілізації у ДР Конго успішно посадили гелікоптер Мі-8 на кратер найактивнішого вулкана Африки — Ньямлагіра.

Про це у понеділок, 29 липня, повідомили в пресслужбі Міністерства оборони України.

Пілоти українського повітряного судна, командир загону льотчик-першого класу полковник Іван Шоломій та льотчик-снайпер підполковник Володимир Прокопенко здійснили висадку науковців на кратер вулкана, висота якого сягає трьох кілометрів.

“Політ був запланований на ранок, коли повітряні маси у районі вулканів-сусідів Ньямлагіра та Ньїрагонго є досить нестабільні. Спостерігається доволі серйозна турбулентність. Навіть під час елементарного, на перший погляд, завдання, а саме польоту навколо кратеру вулкана, нам довелося зіткнутися із сильним попутним вітром, швидкість якого сягала 90 км/год”, — розповів Прокопенко.

Через висоту польоту треба враховувати розрідженість повітря, яка впливає на характеристики гелікоптера. Крім того, є ризик й під час посадки на поверхню кратера, адже пласти застиглої вулканічної лави є досить крихкими і можуть провалитися під значним тиском.

Коли пілоти висадили вулканологів, вони повернулися на базу, а через декілька годин знову сіли на кратер вулкана, аби забрати науковців. Дослідники розповіли, що два місяці тому вони спостерігали суттєве зменшення рівня лави у лавовому озері, але зараз рівень почав зростати.

Вулкан Ньямлагіра має одну основу з вулканом Ньїрагонго, тому активність одного може призвести до виверження іншого. Ці вулкани настільки активні, що на них припадає близько 40% всіх відомих вулканічних вивержень, що сталися в Африці з моменту спостережень.

ФОТО: МОУ

Науковці спостерігають за вулканами, аби передбачити наступну активність та попередити про небезпеку чисельне місцеве населення.

Як повідомляла “Новинарня“, у МЗС закликають відмовитися від терміну “миротворці”.

Читайте також:
Українські миротворці в ДР Конго врятували місцевого пораненого вояка. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна