Російські хакери підсовують в інтернет-магазини фейкові додатки-шпигуни

 

Російські хакери завантажують в інтернет-магазини фейкові додатки, які можуть шпигувати за власником смартфона.

Про це повідомляє “Голос Америки”  з посиланням на звіт компанії Lookout, яка займається цифровою безпекою.

“Йдеться про мобільні додатки для Android, наприклад, Skype, Signal і PornHub. У фейкові версії  програм вбудоване розширення Monocle, яке може «читати» зображення з екрана смартфона і передавати його в РФ”, – зазначено у звіті.

“Можливості для шпигунства з’явилися в заражених додатках, які мають вигляд легальних програм, але не є такими насправді”, – каже інженерка Lookout Апурва Кумар.

Зазначається, що це традиційний метод розробників шкідливих програм. Вони “перепаковують” популярний додаток зі шкідливими функціями, щоб не викликати підозри користувачів”.

Як повідомляє Lookout, основними групами ризику є мусульмани, користувачі з Кавказу і країн Центральної Азії. Але компанія наголошує: жертвами шпигунського програмного забезпечення може стати будь-хто.

Lookout стверджує, що Monocle розробила компанія, пов’язана з Головним розвідувальним управлінням Генштабу РФ (ГРУ). Вперше її зафіксували 2016 року, але вона активна і досі. На думку Lookout, розробники можуть працювати й  над аналогічним застосунком для власників смартфонів Apple.

Читайте також:
СБУ та ФБР викрили міжнародну організацію хакерів. Є слід РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна