“На випадок загострення”: Україна має близько 200 тисяч резервістів

 

В Україні нараховується близько 200 тисяч осіб оперативного резерву. У разі загострення ситуації внаслідок широкомасштабного наступу ворога президент може віддати наказ про мобілізацію резервістів.

Про це розповів начальник відділу впровадження служби в резерві мобілізаційного управління Головного управління персоналу Генерального штабу ЗС України полковник Михайло Щербіна, передає “Армія.Інформ”.

За його словами, військовий резерв України має оперативну і мобілізаційну компоненти. Найбоєздатніший — оперативний. До нього входять учасники АТО/ООС, які підписали відповідні контракти з МО України. Нині він нараховує близько 200 тисяч осіб.

“Інший — мобілізаційний — утворюють офіцери запасу. Зокрема випускники військових кафедр цивільних вишів. Вони комплектують частини стратегічного резерву і командні посади у територіальній обороні. Направляти таких людей в район ООС можна тільки за їхньої згоди”, – розповів Михайло Щербіна.

У разі загострення ситуації внаслідок широкомасштабного наступу ворога презилент може віддати наказ про мобілізацію резервістів. Тоді людей, включених до першої черги резерву, відправлять на доукомплектування частин у район ООС. А з другої черги поповнять лави тилових частин і підрозділів тероборони.

Щербіна наголошує: Генеральний штаб ЗС України вже підготував законопроект, який передбачає забезпечення резервістів соціальним пакетом. Він аналогічний соцпакету військовиків-контрактників: безкоштовне медзабезпечення у військово-медичних установах, пільгове здобуття вищої освіти, врахування служби в резерві в обчисленні пенсії.

Як інформувала “Новинарня“, в Україні з’явилися ще три професійні свята: для резервістів, піхоти та сержантів ЗСУ.

Читайте також:
“Мати сильну артилерію і резерв”: під Маріуполем відбулися масштабні військові навчання ООС. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.