Три роки ССО ЗСУ: на 100% замінено радянські гвинтівки, і не тільки

 

У Силах спеціальних операцій ЗСУ на сто відсотків замінено снайперські гвинтівки радянського виробництва.

Про це на брифінгу в середу, 24 липня, розповів командувач Сил спецоперацій ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Луньов.

За його словами, вітчизняні гвинтівки UAR-10, американські Savage, Barrett значно підвищили якість виконання бойових завдань підрозділів спецпризначення і ведення контрснайперської боротьби на Сході України.

У планах ССО — впровадити новий кваліфікаційний курс для підрозділів інформаційно-психологічних операцій, завершити формування авіаційної та морської компоненти й розпочати підготовку пілотів та екіпажів у відповідності до поточних завдань.

“Створення Сил спеціальних операцій ЗС України та їхня інтеграція до системи колективної безпеки країн НАТО є одним з найважливіших завдань воєнно-політичного керівництва держави”, — зазначив генерал Луньов.

Командувач ССО наголосив, що за три роки вибудована структура Сил спеціальних операцій, Генеральним штабом визначені їхні завдання, налагоджено підготовку особового складу за стандартами, прийнятими у державах-членах НАТО, визначені перспективи розвитку, адаптовані до викликів сьогодення. Також створена потужна нормативно-правова база, яка дозволяє ССО виконувати завдання в повному обсязі, здійснювати відбір і якісну підготовку особового складу та захищає соціальні права наших воїнів.

У ССО впроваджено нові принципи відбору та призначення на посади з обов’язковим проходженням курсів базової, фахової, кваліфікаційної підготовки та курсів лідерства.

Нарощено зусилля щодо мовної підготовки, при цьому, змінений принцип призначення на мовні курси. Якщо раніше це була категорія винятково офіцерів, то сьогодні в пріоритеті вивчення англійської мови – рядовий та сержантський склад.

“Для прикладу, відповідно до стандарту НАТО STANAG 6001 про визначення рівня володіння іноземною мовою, СМР (стандартизований мовлений рівень) 2222 в ССпО мають як офіцери, так рядовий та сержантський склад і з кожним роком кількість таких зростає. Знання англійської мови надає можливість навчати наших військових за кордоном, залучати до навчального процесу іноземних інструкторів та радників, брати участь у виконанні завдань міжнародних миротворчих операцій, отримувати досвід армій передових країн світу під час спільних міжнародних навчань”, – пояснив генерал-лейтенант Ігор Луньов.

Він також виділив принципову позицію командування ССО щодо воїнів, які отримали бойові поранення і за висновками військової-лікарської комісії не придатні до військової служби. За словами Луньова, такі воїни після лікування та реабілітації продовжують виконувати службові обов’язки на рівні з іншими військовослужбовцями, в тому числі, і на бойових посадах та на посадах інструкторсько-викладацького складу.

Командувач нагадав, що ССО ЗСУ стали першими серед інших видів і родів військ Збройних сил України, чий підрозділ досяг цілі оперативної сумісності з НАТО та здобув сертифікацію НАТО на участь у операціях Сил швидкого реагування НАТО у 2020 році.

Також Ігор Луньов розповів, що військовослужбовців ССО позбавляють від непритаманних для них завдань (прибирання території) задля збільшення часу на заходи бойової підготовки.

“На базі однієї з військових частин розпочато експеримент із залучення суб’єктів підприємництва до проведення прибирань приміщень і території”, – повідомив командувач, якого цитує “Армія інформ”.

Нагадаємо, День Сил спеціальних операцій Збройних сил України відзначається щороку 29 липня.

ССО ЗСУ були засновані 2016 року.

Читайте також:
Командувач ССО Луньов пояснив, чому не віддав військове вітання Зеленському на інавгурації

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна