Про тітушок на концерті Зіброва, або Хитросплетіння долі спонсора “ЛНР” Струка

 

Дмитро Снєгирьов
громадський активіст, голова ГІ “Права справа”, переселенець з Луганщини

У подіях “русской весни” на Донбасі місцевим кримінальним структурам, кістяк яких складався з колишніх спортсменів, була відведена одна з ключових ролей. Групи так званих “тітушок” залякували і тероризували проукраїнських активістів, брали активну участь в захопленні адміністративних будівель. З початком активних бойових дій представники кримінальних структур стали ядром незаконних збройних формувань.

Були сподівання, що використання кримінальних структур, як важелю психологічного і фізичного тиску на проукраїнських активістів, залишилося разом з їх представниками на окупованій російськими терористами території.

Утім життя, разом із непокараними поплічниками терористів, внесло свої корективи у ці сподівання. Так, нещодавно на Луганщині, в українському Старобільську, під час концерту Павла Зіброва на підтримку кандидата в депутати по 113-му округу Володимира Струка серед місцевих мешканців проукраїнськими активістами було зафіксовано кілька десятків так званих “тітушок”.
Про це повідомив старобільський патріот, ветеран АТО Юрій Куличенко.

“Спортсмени-тітушки місцеві та куплені з Рубіжного, Сєвєродонецька, Лисичанська завезені кандидатом в народні депутати Струком на центральну площу Старобільська. Команду їм, де кому стояти, давали наші місцеві депутати міськради Кривошия та Кондратьєв. Кривошия та Кондратьєв патріотів і захисників України обзивали фашистами“, – написав він.

Раніше повідомлялося, що всупереч Закону України “Про державну службу” старобільські чиновники відкрито підтримують кандидата в депутати Струка. Особливої гостроти додає те, що одна з них, заступник директора КП “Благоустрій” Валентина Кривошия, була одним з організаторів терористичного “референдуму” у 2014 році, але досі не отримала заслужене покарання за зазіхання на територіальну цілісність України.

Володимир Струк, відкритий спонсор російського тероризму на Луганщині, також не отримав покарання – більше того, він вільно привозить на концерт на контрольовані Україною території найманих “тітушок” і спортсменів. Цих особистостей дуже добре видно на фото і на відео зі Старобільська.

У 90-х роках Струк мав зв’язки з учасниками кримінального угрупування Валерія Доброславського. У мережі YouTube досі є відео під назвою “Луганский бандит Струк”, на якому відображені моменти відпочинку Володимира Струка в Іспанії. Запис датований 1996 роком. Володимир Струк спілкується з молодими людьми спортивної статури, завішаними золотими аксесуарами.

“Ті, кому вдалася зустрічатися з авторитетом в реальності, легко розпізнали на відео Доброслава – покійного Валерія Юрійовича Доброславського, керівника ТОВ “Імперіал-бізнес”, а також тіньової кримінальної імперії”, – писали тоді луганські журналісти.

Свого часу в інтерв’ю “Цензору” Струк пояснював, що “був в Іспанії зі своїми друзями-товаришами. Хоч і кажуть: «він там відсидів, він там бандит і все інше». Але якщо я з ними виріс у дворі і у мене були там друзі, я ніколи від них не відмовляюся. Навіть якщо вони злодії в законі”.

Після того як Доброславський був розстріляний у своїй машині, владу розділило між собою його оточення. Струк вступив до лав Партії регіонів і став депутатом міськради, а пізніше і селищним головою смт Ювілейне. Цікавий і несподіваний поворот долі.

“Дружив” Струк не тільки з представниками кримінального світу. Були у нього друзі і з числа співробітників правоохоронних органів з генеральськими погонами на плечах. Наприклад, серед своїх вчителів Струк називає прізвище Едуарда Дідоренка.

“Едуард Дідоренко. Подивись в інтернеті. Це мій учитель, людина з великої літери. Він був генерал-полковником міліції. Його поважали всі – і свої, і чужі. Якщо попався – сиди. Розумієш?” – хизувався перед журналістами своїми зв’язками Струк.

Звичайно, розумію.

До речі, є у цій справі ще один цікавий персонаж. Цей персонаж – Козловський Олег Анатолійович. З березня 2015-го по квітень 2018-го він – начальник Управління СБУ в Луганській області. З вересня 2018 року очолює Департамент оперативної підтримки Національної поліції при Міністерстві внутрішніх справ України.

Три роки перебування на посаді начальника Управління СБУ в Луганській області не вистачило Козловському щоби оперативно підтримати і вручити підозру Струку за фактом створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань.

Мені, наприклад, тепер зрозуміло, чому спецслужби і правоохоронні органи України дозволяють спонсорові терористів відкрито користуватися послугами криміналітету і не мають до нього жодних претензій щодо подій у Луганську в період так званої “русской весни”.

Хитросплетіння долі такі дивні…

Читайте також:
Зібров підтримав на виборах організатора “референдуму ЛНР” Струка. АТОвці протестують

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна