Європарламент вимагає у Росії звільнити моряків та всіх політв’язнів

 

Європейський парламент нового скликання ухвалив резолюцію щодо Росії, яка стосується ситуації з українськими політичними в’язнями.

За документ в четвер, 18 липня, проголосували 458 євродепутатів, повідомляє “Європейська правда”.

Резолюція підтверджує невизнання анексії Криму та містить заклик до РФ звільнити всіх політичних в’язнів та українських моряків, повідомило у Twitter Представництво України при ЄС.

“Резолюція закликає російську владу без жодних затримок та додаткових умов звільнити усіх незаконно затриманих громадян України, як в Росії, так і на тимчасово окупованих територіях України, а також забезпечити їхнє безпечне повернення, у тому числі й кримських татар, нещодавно затриманих через мирний протест на Червоній площі 10 липня 2019 року, а також громадян України, які затримані за політично мотивованими звинуваченнями, і 24 членів екіпажів українських морських суден”, – йдеться у документі.

Резолюція рішуче засуджує акт агресії, вчинений Росією проти України 25 листопада минулого року біля Керченської протоки.

Документ закликає Росію оприлюднити весь список українських полонених на Донбасі та полегшити контакти з ними, а також вимагає РФ забезпечити правозахисний моніторинговий доступ до окупованих Криму і Донбасу.

Резолюція підтверджує, що санкції ЄС повинні діяти, поки Росія не виконає своїх міжнародних зобов’язань, у тому числі – Мінські домовленості. Окрім того, документ підтверджує, що ЄС повинен бути готовим запровадити нові санкції проти РФ, якщо вона й надалі порушуватиме міжнародне право.

Водночас, як зауважив брюссельський кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Йозвяк, парламентарі відхилили поправку, яка висловлювала жаль з приводу повернення російської делегації до ПАРЄ.

На пленарному засіданні були присутні екс-президент України Петро Порошенко й перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко.

Як інформувала “Новинарня“, вчора Медведчук у Європарламенті зібрав проросійських посіпак на “круглий стіл”.

Водночас у партії «Європейська солідарність» заявили про зустрічі з депутатами новообраного Європарламенту, в перебігу яких «запобігли» спробам політиків з «проросійського пулу нав’язати у Страсбурзі власний порядок денний».

Читайте також:
У Нідерландах висадили соняхи з насіння, яке брали з поля, де впав МН17. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна