Нацкомісія виправдала 90-річного закарпатця, що відбув 25 років радянських таборів

 

Закарпатець Іван Мирон став першим, з кого Національна комісія з реабілітації зняла всі обвинувачення. Досі він лишався єдиним, хто відбув 25 років таборів, і з кого не зняли обвинувачення в державній зраді.

Про це у четвер, 18 липня, повідомили у пресслужбі Українського інституту національної пам’яті.

“Закарпатець Іван Мирон цього року відсвяткував своє 90-річчя. Нині він – єдиний із Закарпаття, хто відбув у таборах ГУЛАГу усі 25 років, не попросивши про помилування, і єдиний, хто досі лишався обвинуваченим у “державній зраді”. Іван Мирон став першим, з кого Національна комісія з реабілітації зняла всі обвинувачення, керуючись новим Законом України “Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років”, – йдеться в повідомленні.

Іван Мирон став одним із небагатьох українців, хто за життя дочекався таки офіційної реабілітації і, відповідно, – визнання державою правдивості своєї боротьби за вільну Україну. Більшість із тих, чиї справи розглядала сьогодні Національна комісія з реабілітації, отримали цей статус посмертно.

За новим законом статус потерпілих від репресій отримали і діти репресованих, які на момент арешту батьків були неповнолітніми, і дружини “ворогів народу”, які часто після вироку чоловікам залишалися не лише без підтримки рідної людини, але і в повній суспільній ізоляції.

“Україна почала нову реабілітацію засуджених радянським режимом.
Тішуся: першим реабілітованим за новим законом став Іван Мирон – член ОУН, учасник Норильського повстання, засуджений комуністичним режимом на 25 років ув‘язнення”, – написав на своїй сторінці у Facebook директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Як відомо, 27 червня закінчилось доукомплектування Національної комісії з реабілітації. За результатами подачі та добору кандидатур, Національна комісія складається  із дев’яти осіб.

Інститут делегував до складу комісії Йосипа Зісельса, відомого громадського діяча, дисидента та правозахисника, співпрезидента Асоціації єврейських організацій та общин (Ваад) України, виконавчого віце-президента Конгресу національних громад України.

Створення Національної та регіональних комісій з реабілітації відбувається на виконання Закону України “Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років”.

Читайте також:
Інститут нацпам’яті треба захистити законом, – В’ятрович

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна