“What’s going on”: Джапарова у Лондоні заявила про утиски журналістів на окупованих РФ територіях

 

Ольга Решетилова
журналістка

(FB)

Як ви вже знаєте, вчора українська делегація і представники українського громадянського суспільства були, м’яко кажучи, здивовані відсутністю українського питання і теми утисків свободи слова на окупованих Росією територіях під час першого дня Всесвітньої конференції свободи медіа.

Громадськість почала активно запитувати what’s going on у наших дипломатів, дипломати практично протягом ночі провели серйозні перемовини з організаторами — і вуаля! Сьогодні не було жодної панелі, на якій би не звучала Росія і питання утисків свободи слова Кремлем.

Христя Фріланд, міністр закордонних справ Канади назвала Росію одним з найнебезпечніших у світі місць для роботи журналістів.

Але найголовніше — Україна зробила сильну заяву, в якій озвучила зокрема питання переслідувань українських журналістів в Криму, на Донбасі і на території Росії і закликала Контактну групу з питань свободи медіа, що буде створена за підсумками Конференції, найперше звернути увагу на те, що відбувається в Криму. Відео із заявою:

Більше того, спільною дружною роботою української делегації і надзусиллями українських дипломатів в Лондоні вдалося добитися, щоб спікер від України був включений в одну з основних панелей (як ви пам’ятаєте, ще вчора нас взагалі не було в програмі). І Україна цей шанс використала по повній. Просто фантастичний виступ Еміне Джапарововї Крим, Донбас, російську пропаганду і виклики, які у зв‘язку з цим стоять перед світом, буквально підірвав аудиторію і раптом Україна стала мало не головною темою другого дня Конференції.

За підсумками Конференції Україна (одна з дуже небатьох держав) підписала Зобов’язання щодо захисту медіа свобод і очевидно ввійде в згадану вище Контактну групу. Хоча, були чутки, що не всі були згодні на те, щоб Україна була серед перших підписантів.

Сам документ тут.

Я вам скажу, що це була чудова команда робота, іноді на межі фолу. Але завдяки наполегливості і професійності Дениса Сєніка і Еміне Джапарової, завдяки тому, що тут були представлені українські ЗМІ і громадськість, вплив Росії вдалося переламати.

Вдалося тут. І на жаль, це не означає, що так само буде щоразу. І протистояти уже не Росії, а нашим західним партнерам, які, схоже, остаточно прийняли рішення йти на примирення з Кремлем, буде все складніше. І це виклик, з яким ми зараз повинні працювати як одне ціле, незалежно від наших внутрішніх дискусій.

Вибачте за такі банальності. Але це справді дуже важливо зараз.

На фото неприхований раптовий інтерес до України після виступу Еміне.

Читайте також:
РосЗМІ не пустили на конференцію з питань свободи слова в Лондоні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна