Вирок нацгвардійцю Марківу в Італії: Аваков пообіцяв оскаржити, МВС заявило про відео-алібі

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що рішення італійського суду про 24 роки тюрми для українського нацгвардійця Віталія Марківа обов’язково буде оскаржене стороною захисту, а смерть італійця Андреа Рокеллі – на совісті російських окупантів.

Про це в п’ятницю, 12 липня, повідомила пресслужба МВС.

“24 роки Віталію Марківу – несправедливе і ганебне рішення італійського суду. Воно буде оскаржене. Наш гвардієць і держава Україна не винні у загибелі репортера Рокеллі. Він став жертвою агресивної Росії, яка розв’язала у Слов’янську війну на Донбасі. Боротимемося далі!” – заявив Арсен Аваков, якого цитує сайт МВС.

У свою чергу речник МВС Артем Шевченко поширив відео, зняте 2 травня 2014 року у Слов’янську, на якому нацвардієць Віталій Марків “приязно, без агресії, вільною італійською спілкується з італійськими журналістами”.

“Потім, після того як його підрозділ разом із десантниками після бою і втрат двох бійців загиблими, зайняв панівну висоту над містом – гору Карачун, він так само підтримував такі контакти по телефону. І прямо радив італійським репортерам не їхати в цей район через активні бойові дії та велику небезпеку. На жаль, декілька італійських журналістів не тільки стали формальними заявниками у цій кримінальній справі, але і активними свідками обвинувачення на суді”, – зазначив Шевченко.

Як інформувала “Новинарня“, попри наявність переконливих доказів у тому, що Віталій Марків ніяк не міг бути причетним до обстрілу, внаслідок якого загинули у травні 2014 року на Донеччині загинули італійський фоторепортер Андреа Роккеллі та його російський перекладач Андрій Миронов, суд у місті Павія засудив нацгвардійця до 24 років ув’язнення.

Поліція Італії заарештувала Марківа в аеропорту Болоньї 30 червня 2017 року.

Старший сержант Віталій Марків є заступником командира взводу в 1-му батальйоні Національної гвардії України ім. генерала Кульчицького.

За даними ЗМІ, Марків має також громадянство Італії, в цій країні постійно живе його мати. Туди він полетів у відпустку.

30-річний Андреа Роккеллі був учасником групи фоторепортерів Cesuralab.
Він загинув 24 травня 2014 року внаслідок мінометного обстрілу в селі Андріївка під Слов’янськом Донецької області разом із напарником-перекладачем, російським правозахисником Андрієм Мироновим.

Обставини події на боці бойовиків “ДНР” описував фотожурналіст Вільям Роглон з агентства Wostok Press, який теж перебував на місці обстрілу.

Офіційна довідка Національної гвардії України підтверджує, що підрозділи оперативного призначення НГУ в період з 20.03 до 04.08.2014 року комплектувалися виключно стрілецькою зброєю: автоматами і кулеметами, а артилерійського озброєння, в тому числі мінометів, в них не було, зокрема і в районі Слов’янська та гори Карачун. Цей факт виключає можливість того, що Марків міг фізично вбити Роккеллі.

За визнанням італійського прокурора, старший сержант НГУ Віталій Марків не вчинив злочину убивства, але він інформував командирів про рух цивільних осіб біля фабрики Zeus Ceramica, а ті зі, свого боку, контактували з військовослужбовцями ЗСУ, які з мінометів відкрили вогонь про групі іноземних журналістів.

Генпрокуратура України зверталася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або негайного звільнити його.

Про те, що Україна готова надати італійському суду всі документи у справі Марківа, заявлявв також міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

17 травня 2019 року глава МВС Аваков зустрівся з Марківим. Він та командувач Нацгвардії Микола Балан дали в суді Павії свідчення на захист Віталія.

Читайте також:
ЗМІ дізналися, хто заклав нацгвардійця Марківа в Італії

Італійське звинувачення нацгвардійця Марківа базується
на відео француза Роглона. Батько вбитого Рокеллі дав пояснення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна