Військові та Феміда: правозахисники розповіли, чому армійці йдуть до суду

 

Правозахисники розповіли про найбільш поширені випадки, коли військовим чи їх родинам доводиться йти до суду та презентували успішні кейси з власної судової практики.

Про це повідомили “Новинарні” активісти громадської організації “Юридична сотня”, які підготували звіт “Судові справи захисників” щодо допомоги військовим у судах.

Найбільш поширені справи потягом 2014-2018 років, де позивачами виступали військовослужбовці, стосувалися:

  • отримання статусу учасника бойових дій;
  • отримання одноразової грошової допомоги;
  • звільнення з військової служби за контрактами «до кінця особливого періоду»;
  • звільнення з військової служби у зв’язку зі станом здоров’я, сімейними обставинами та невідповідністю.

Юристи з ГО “Юридична Сотня” у ході роботи над звітом проаналізували близько однієї тисячі справ, з них обрали 70.

«За цей період йдеться про понад 2065 справ щодо отримання статусу учасника бойових дій. Серед них є позитивні рішення, так і відмови у наданні статусу», – розповіла юристка ГО “Юридична Сотня” Марія Звягінцева.

Щодо прикладів позитивної для військовослужбовців судової практики юристи розповіли про такі судові рішення.

«Прикладом позитивного рішення суду є справа вдови загиблого військовослужбовця Тамари Коваленко, яка змогла відсудити виплату одноразової грошової допомоги у Міністерства оборони України. Чоловік пані Тамари помер від захворювання, яке отримав під час війни, та був звільнений через хворобу, тому помер, будучи не в статусі військовослужбовця. Сьогодні рішення суду було виконано, ця справа зайняла у нас три роки», – розповіла адвокат-волонтер ГО «Юридична Сотня» Леся Кляровська.

«Важливим для родин військовослужбовців стало рішення Верховного Суду від 20 березня 2018 року №276/322/17, в якому зазначено, що у справах про виплату одноразової грошової допомоги членам сімей загиблого військовослужбовця суд може зобов’язати відповідний орган влади (в даному рішенні мова йде про Міністерства оборони України) нарахувати і виплатити таку допомогу. Раніше, суди зобов’язували органи державної влади повторно розглянути і прийняти рішення за результатами розгляду, обгрунтовуючи це невтручанням у “дискреційні повноваження”. Це не завжди приводило до позитивного результату для родин військовослужбовців, оскільки їм повторно відмовляли», – розповіла юристка ГО «Юридична Сотня» Христина Ковцун.

Звіт опублікований на сайті ГО «Юридична Сотня», де всі охочі можуть з ним ознайомитися. Він буде корисним для адвокатів, юристів та правозахисників, які надають допомогу військовослужбовцям та їх родинам.

Як інформувала “Новинарня“, Верховний Суд змінив правила розрахунку пенсій військових.

Читайте також:
Міноборони презентувало ініціативу щодо створення військових судів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна