Справа водія радника Авакова: ГПУ спізнилася продовжити розслідування

 

Шевченківський суд Києва відмовив слідчому ГПУ в клопотанні про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо водія радника міністра внутрішніх справ.

Як повідомляє “Новинарня“, про це пише “Судовий репортер” з посиланням на ухвалу від 27 червня.

“У лютому 2019 року радник міністра прийняв у кабінеті по вул. Інститутська 29/3 представника ПТ «Ломбард Парус» ТОВ «Глобал Франчайзінг» і Компанія». Чоловік прийшов скаржитись на тиск збоку слідчих Головного слідчого управління Національної поліції України, які в рамках кримінального провадження №12018110030001840 від 15.04.2018 про шахрайське заволодіння майном провели обшук і вилучили документацію і техніку”, – зазначає видання.

Під час наступних зустрічей радник міністра повідомив, що в рамках кримінальної справи щодо ломбардів постраждав племінник одного із керівників Національної поліції України, однак останній переконав не чіпати ломбарди та висунув вимогу передати йому 30 тис. доларів США, частину з яких він передасть племіннику. До посередництва в отриманні коштів радник міністра начебто залучив третю особу. За даними ЗМІ, свого водія.

Передача коштів відбулася 14 березня 2019 у Маріїнському парку в місті Києві. Водія затримали з грошима. Йому інкримінували пособництво в отриманні неправомірної вигоди для свого шефа. Того ж дня обшук пройшов в кабінеті радника міністра МВС на Інститутській. За даними ЗМІ, йдеться про колишнього радника міністра внутрішніх справ Віктора Коржа.

15 березня водія арештували з альтернативою застави у 77 тис. грн. Матеріали за ч. 3 ст. 369-2 КК за підозрою радника міністра були виділені в окреме провадження тільки 22 травня 2019. Будь-які ухвали про обрання йому запобіжного заходу чи арешт майна у реєстрі судових рішень відсутні.

Постановою заступника генпрокурора Стрижевської від 14.05.2019 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо водія було продовжено до трьох місяців, тобто до 14.06.2019 року.

У подальшому строк досудового розслідування міг бути продовжений слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим із прокурором. Щоб суд встигнув розглянути клопотання, воно подається в суд не пізніше п’яти днів до спливу строку досудового розслідування. Строк досудового розслідування, який закінчився, не може бути продовжений.

Але у цій справі клопотання було подано лише за один день до завершення строку – 13.06.2019 року. Суддя негайно призначив клопотання до розгляду в той же день на 15 годину. Але в судове засідання не з’явився підозрюваний водій, оскільки за словами захисника він перебував у відрядженні за межами Київської області. Оскільки участь підозрюваного є обов’язковою, судове засідання відклали на наступний день. 14 червня водій надав документи, що справді був у відрядженні, але його адвокат заявив відвід слідчому судді Кіпчарському. Клопотання не могли розглянути до вирішення заявленого відводу.

Зауважимо, що адвокат ніяк не обгрунтував відвід і тому 24 червня суд відмовив у відводі судді Кіпчарського. Разом з тим, суд вирішив, що строк досудового розслідування сплив ще 14.06.2019, а тому продовженим чи поновленим вже бути не може.

Суддя підкреслив, що в засіданні прокурор і слідчий так і не дали достеменних пояснень щодо причин звернення із клопотанням про продовження строку досудового розслідування із грубим порушенням строків такого подання, які передбачені ч. 5 ст. 294 КПК України.

Слідчий начебто не встиг отримати тимчасовий доступ до даних мобільного оператора про з’єднання між свідками та підозрюваними, а також допитати слідчих поліції у справі про ломбарди, працівників СБУ у справі про хабар, провести додаткові допити, уточнити і перевірити показання деяких свідків.

Як інформувала “Новинарня“, 14 березня 2019 року СБУ та ГПУ викрили на хабарі радника на громадських засадах керівництва Міністерства внутрішніх справ. Оперативники спецслужби встановили, що радник за сприяння керівництва одного із слідчих управлінь Нацполіції вимагав через посередника 30 тисяч доларів США від власників мережі київських ломбардів.

За цю суму він обіцяв сприяти непритягненню працівників мережі до кримінальної відповідальності та припинення слідчих дій у межах розпочатого провадження. Правоохоронці затримали посередника у Києві під час отримання всієї суми неправомірної вигоди.

Як відомо, за часів президента Януковича Віктор Корж був заступником голови Київської міської державної адміністрації, віце-президентом НОК України. В уряді Януковича 2006-2007 рр. обіймав посаду міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту.

Читайте також:
САП повідомила про підозру Насалику

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна